Hadi ipucu 25 Ocak: Yılda kaç adet plastik poşet kullanılıyor? Hadi ipucu sorusu

Hadi ipucu sorusu için bekleyiş sona erdi. Canlı bilgi yarışması Hadi'nin bugün 20.30'da yapılacak yarışması Spor Gecesi şeklinde olacak. Yarışmada ipucu sorusu olarak plastik poşet sorulacak Peki, dünyada yılda kaç adet plastik poşet kullanılıyor? İşte 25 Ocak Hadi ipucu sorusu ve yanıtı...

Giriş Tarihi 25 Ocak 2019, 17:18 Güncelleme 25 Ocak 2019, 17:18
Hadi ipucu 25 Ocak: Yılda kaç adet plastik poşet kullanılıyor? Hadi ipucu sorusu

İÇİNDEKİLER

Hadi yarışması bugün 20.30'da başlayacak. Hadi tarafından yapılan açıklamada, "Çöpten arındırılmış bir çevre yaratmak için çalışan Çöpüne Sahip Çık Vakfı, üretilen çöp miktarının azaltılması ve çöpün doğru yere atılması yönünde farkındalığın yaratmak için çalışıyor. Gerçekten ihtiyacımız olmayan pipet, kâğıt veya plastik bardak, tabak, çatal, bıçak, plastik poşet gibi tek kullanımlık ürünlerden olabildiğince uzak durmalıyız. Birkaç dakika kullanıp çöpe attığımız bu ürünler doğada yüzlerce yıl kalıyor. Peki hadiciler dünyada yılda kaç adet plastik poşet kullanılıyor biliyor muyuz?" denildi. İşte 25 Ocak Hadi ipucu sorusu...

HADİ İPUCU SORUSU (25 OCAK 2019)

Soru: Yılda kaç adet plastik poşet kullanılıyor?

Cevap: 5 TRİLYON

Günde ortalama 12-15 dakika kullandığımız plastik poşetlerin çöplerle birlikte atılarak doğaya karıştığı biliniyor. Yok olma süresi 1.000 yılı bulan plastik poşetler gözle görülmeyecek kadar ufak hale gelse dahi, mikro parçacıklar halinde çevreye zarar vermeye devam ediyor.

Dünya'da her saniyede 160.000 adet plastik poşet tüketiliyor, Türkiye'de poşetlerin %99'u geri dönüştürülmüyor. Her yıl dünyada 5 trilyon adet plastik poşet üretiliyor. Bu poşetleri yan yana eklersek, dünyayı 7 defa turlayabilir. Pasifik Okyanusu'nda bulunan çöp adası çoğunlukla plastik çöplerden oluşuyor. Plastik poşetler toprağa karışsa ve parçalara bölünerek çözünse de, çevreye zarar vermeye devam ediyor. Atılmış ve mikro parçacıklara bölünen poşetler doğayı her dakika kirletiyor.

ÇÖPÜNE SAHİP ÇIK VAKFI HAKKINDA

Çöpüne Sahip Çık Vakfı, çöpün doğru yere atılması ve çöp üretiminin azaltılması yönünde toplumda davranış dönüşümü sağlayarak, daha temiz bir çevre ve yaşam alanı oluşturulmasına katkıda bulunmak amacıyla Murat Vargı öncülüğünde 2015 yılında kurulmuştur.

Çöpüne Sahip Çık Vakfı'nın hedefi, daha temiz bir çevre ve yaşam alanı için toplumda yere çöp atma davranışının değiştirilmesi ve çöp üretiminin azaltılmasını sağlamak. Temiz bir çevre için tüm toplumun çöpün üretimi ve doğru yere atılması konusunda hassasiyet ile davrandığı sürdürülebilir bir dünya yaratmaktır.

Vakfın misyonu, çöpten arınmış bir çevre için toplumda davranış dönüşümü sağlamak üzere çevre bilincini arttıran kampanyalar düzenlemek, eğitici ve teşvik edici projeler geliştirmek, çevre politikalarını iyileştirmek, ilham veren uygulamaları paylaşmak. Vakıf, misyonu gerçekleştirirken belediyeler, eğitim, medya, sivil toplum kuruluşları ve ilgili diğer kamu ve özel kurumlar ile işbirliği içinde çalışıyor.