Hadi ipucu sorusu: 2004'de İstanbul Yenikapı'da başlayan kazılarda ortaya çıkarılan limanın adı nedir? 23 Ocak

Hadi ipucu sorusu yayınlandı. Hadi bugün 100 kişi kalana kadar yapacağı yarışmada ödülün 10 bin TL olduğunu duyurdu. İpucu sorusu ise İstanbul'dan geliyor. Peki, 2004'de İstanbul Yenikapı'da başlayan kazılarda ortaya çıkarılan limanın adı nedir? İşte 23 Ocak Hadi ipucu sorusu ve o liman hakkında detaylar...

Giriş Tarihi 23 Ocak 2019, 17:07 Güncelleme 23 Ocak 2019, 17:07
Hadi ipucu sorusu: 2004’de İstanbul Yenikapı’da başlayan kazılarda ortaya çıkarılan limanın adı nedir? 23 Ocak

İÇİNDEKİLER

Hadi ipucu sorusu ile birlikte akşam 20.30'da yapılacak yarışmanın detayları da belli oldu. 100 kişi kalana kadar yapılacak yarışma için yapılan açıklamada, "İstanbul, tarihin ileri medeniyetlerine ev sahipliği yapmış kadim bir şehirdir. Dolayısıyla İstanbul'da yürütülen herhangi bir yer altı çalışması, beraberinde Neolitik, Helenistik, Roma ve Bizans İmparatorluğu dönemlerine ait arkeolojik kalıntılar gibi heyecan verici yeni keşifleri de ortaya çıkarmaktadır. Bu akşamki ipucumuz da İstanbul'un tarihini seven hadiciler için geliyor. 2004 yılında Yenikapı'da başlayan kazılarda ortaya çıkarılan limanın adı nedir?" denildi. İşte 23 Ocak Hadi ipucu sorusu ve yanıtı...

HADİ İPUCU SORUSU (23 OCAK 2019)

Soru: 2004'de Yenikapı'da başlayan kazılarda ortaya çıkarılan limanın adı nedir?

Cevap: THEODOSİUS LİMANI

THEODOSİUS LİMANI HAKKINDA

Eleutherios Limanı ya da daha sonraki ve yaygın adıyla Theodosius, antik ticari limandır.

Marmara Denizi kıyısında, Yenikapı'dan tarihi Langa bostanlarının olduğu alana uzanan genişçe bir körfezde yer alan bu liman, antik Kontoskalion Limanı'nın batısında yer alır. Marmara Denizi'nin hakim rüzgarı olan poyraza karşı korunaklı olan bu liman, Bizans döneminde sur içindeki yegane akarsu olan Bayrampaşa Deresi (Lykos) ağzında kurulmuştur. Mısır'dan tahıl getiren gemiler yüklerini burada boşaltıyorlardı. Mısır'ın M.S. 641'de Araplar'ın eline geçmesiyle zahire sevkiyatı durmuş, limanın bu yüzden önemi azalsa da, 12. yüzyıla kadar varlığını korumuştur.

2004 yılından itibaren Marmaray Tüneli'nin Avrupa yakasında yeryüzüne çıktığı yerde yapılan arkeolojik kurtarma çalışmalarında Neolitik, Helenistik, Roma ve Bizans İmparatorluğu dönemlerine ait pek çok arkeolojik kalıntı ve 37 gemi batığı bulunmuştur.

Bu kazılarda ortaya çıkan Bizans dönemine ait 37 gemi batığı, Bizans İmparatorluğu'nun başkenti Konstantinopolis'in bir liman kenti olarak işlevini, bu dönemde kullanılan teknelerin yapım tekniklerini, limanın günlük yaşamına ışık tutacak pek çok yeni bilgiye ulaşılmasını sağladı. Bu sayede liman tekrar gün yüzüne çıkmıştır.