Diyabeti gözden kaçırma

Modern çağın vebası diyabet, organlara da zarar veriyor. Kalp ve böbrekleri tüketiyor. Körlüğe neden oluyor. Tedavi edilmediğinde çiftlerde cinsel isteksizliği beraberinde getiriyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 08 Ocak 2019 Güncelleme 08 Ocak 2019, 07:59
Diyabeti gözden kaçırma

İÇİNDEKİLER



Toplumda
şeker hastalığı olarak bilinen diyabet, önlenemeyen bir hızla yayılıyor. Modern çağın getirdiği hastalıkların başında gelen diyabet, yanlış beslenme ve hareketsiz bir yaşama bağlı olarak gelişiyor. Medical Park Fatih Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan, tedavi edilmeyen diyabetin organlara zarar verdiğini söylüyor. Şu bilgileri veriyor: Genetik faktörler, obezite, yanlış beslenme, stresli hayat ve hareketsiz yaşam gibi faktörler, diyabete neden oluyor. Kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülüyor. Sağlıklı bireylerde açlık kan şekerinin 100-110 mg/ dL arasında olması gerekiyor. Eğer kan şekeri 126 mg/ dL'nin üzerindeyse bu, diyabet hastalığına işaret ediyor.


6 AYDA BİR KONTROL
Şeker hastalığı tedavi edilmediğinde yaşamsal organlara da zarar veriyor. Bunların başında kalp, böbrek, karaciğer ve göz geliyor. Şeker hastalığı en çok göz dibindeki damarlara zarar veriyor. Buna diyabetik retinopati deniyor. Bu durum, genellikle tokluk kan şekeri 141 mg'ın üzerinde olan hastalarda görülüyor. Özellikle ailesinde diyabet hastalığı olanların 6 ayda bir, olmayanların ise 3 yılda bir doktor kontrolü yaptırması öneriliyor. Diyabetin tedavisinde ilaçların düzenli kullanılması, 6 aylık doktor kontrollerinin yapılması gerekiyor. Kronik bir hastalık olan diyabetin tedavisi ömür boyu sürüyor. Bu nedenle hastaların doktorlarına danışmadan ilaçlarını bırakmamaları tavsiye ediliyor.


​AŞKI DA BİTİRİR

Kalp damar hasarına yol açan diyabet, cinsel yaşamı da olumsuz etkiliyor. Erkeklerde cinsel isteksizlik, erken boşalma ve ereksiyon sorunlarını beraberinde getiriyor. Kadınlarda ise vajinal kuruluk, cinsel isteksizlik ve genital bölge enfeksiyonlarını tetikliyor. Erkeklerde görülen cinsel isteksizliğin ve iktidarsızlığın en önemli nedenini diyabet oluşturuyor. Bu nedenle cinsel isteksizlik yaşayan çiftlerin, kan şekerlerine de baktırmaları öneriliyor.


SÜPER BESİNLER
SARIMSAK: Antioksidan etki gösterir. Günde 3 diş çiğ sarımsak, kan şekerini dengeler.
SÜT: Kan şekerini düşürür.
ENGİNAR: Kan şekerini dengeler. Diyabete karşı korur.
TARÇIN: Kan şekerini dengeler. Açlığı bastırır. Diyabat hastalığından korur.
FASULYE: Kan şekerini dengeler.
YER FISTIĞI: Diyabeti önler.
ÇAY: Günde 3 fincan çay, kan şekerine karşı korur.
DİYABETTEN KORKMAYIN 2 : PROF. DR. ZİYA MOCAN
HAZIRLAYAN : SİNEM UYSAL