Rengarenk besinler akciğer kanserini önler

Öksürükle belirti veren akciğer kanserinin şifası mutfaktan geçiyor. Sarı, kırmızı, turuncu ve yeşil renkli besinler, kanserli hücrelere savaş açıyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Aralık 2018 Güncelleme 24 Aralık 2018, 07:59
Rengarenk besinler akciğer kanserini önler

İÇİNDEKİLER



A
kciğer kanserinin görülme sıklığı, giderek artıyor. İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Erk, akciğer kanseriyle ilgili bilinmesi gerekenleri TAKVİM için açıklıyor: Bu hastalığın en belirgin şikayetlerini öksürük, kilo kaybı, nefes darlığı ile göğüs ağrısı oluşturuyor.

KİLOYLA BÜYÜR!
Kimi zaman tarama testlerinde fark edilen ve genelde metastaz yapan kanserin başlıca nedenini sigara oluşturuyor. Sigara içenlerde, içmeyenlere göre 23 kat fazla görülüyor. Prof. Dr. Osman Erk, akciğer kanserinin önlenebilir bir kanser türü olduğuna dikkat çekiyor. Bunun için ilk olarak sigarayı bırakmayı öneriyor. Öte yandan Amerikan Kanser Derneği, sigaranın yanında obezite, sebze ve meyvenin az tüketilmesinin de akciğer kanserine neden olduğunu vurguluyor. Kanserden korunmanın bir diğer yolu, doğru beslenmekten geçiyor. Sarı, turuncu, koyu kırmızı, yeşil sebze ve meyvelerde bulunan karotenler ve C vitamini akciğer kanseri riskini azaltıyor.


TARÇIN, KÖRİ...
Yine havuç, taze fasulye, marul, bezelye, kayısı, avokado, muz, kavun, kivi, limon, greyfurt, ıspanak, balkabağı, biber, domates, şalgam, portakal, nektarin, armut gibi besinler, akciğer kanserine savaş açıyor. Tarçın, köri, zencefil, zerdeçal, karanfil, safran gibi baharatlar, kanserden korunmanın tatlı yolunu oluşturuyor. Brokoli, lahana, karalahana, turp, roka, kuşkonmaz da kanserli hücrelerin yayılmasını engelliyor. Doymuş yağdan zengin hayvansal ürünler, kırmızı et ve işlenmiş et ürünlerinin fazla tüketilmesi, akciğer kanseri riskini arttırıyor. Kızartmalar ve özellikle etlerin kızartılması, kızartma dumanları kanser riskini arttırıyor ve ev hanımları için sorun yaratıyor. Bu nedenle beslenmenin yanında bulunulan ortamın da temiz olması gerekiyor.


ZEYTİN YİYİN!
BROKOLİ: Karaciğerdeki kimyasal toksik maddeleri ortadan kaldırır. DNA hasarını önler. Akciğer kanserinin metastaz yapmasını engeller. ZERDEÇAL: Sigaranın DNA üzerindeki etkilerini azaltır. HAVUÇ: Kanser riski düşüktür. ZEYTIN: İçerdiği yüksek oranda tekli doymamış yağ asitleri, E vitamini ile kalp sağlığını korur. Kansere savaş açar.

KANSERE SAVAŞ AÇIN 5 / PROF. DR. OSMAN ERK

YARIN: MİDE KANSERİ