İlişki esnasında çabuk yoruluyorsanız dikkat!

Takvim Gazetesi yazarı Dr. Nafiz Karagözoğlu bugün köşesinde yazdığı yazıda yine okuyucuların sorularını cevapladı. İşte Karagözoğlu'na sorulan sorular ve yanıtları...

Giriş Tarihi 01 Ekim 2018, 00:00 Güncelleme 01 Ekim 2018, 07:24
İlişki esnasında çabuk yoruluyorsanız dikkat!

İÇİNDEKİLER

6 aydır adet görmüyorum. Anlayacağınız, menopoza girdim. Teyzemde, kuzenimde meme kanseri çıktı. Ben de korkuyorum. Ne yapmalıyım?

SAKINAN göze çöp batar. Korku, stres ve evham kanser riskini arttırabilir. Hemen tedbir al. Kilo ver. Karın ve kalçadaki yağ artışı, kanser riskini arttırabilir. 1 kilogram yağ verirseniz, meme kanseri riski oldukça azalır. Zeytinyağı, fındık yağı gibi bitkisel sıvı yağları tercih edin. Omega- 3 yağ asitleri içeren balık, hücreleri yeniler. Kansere karşı korur. Brokoli, karnabahar, lahana gibi lahanagillerde bulunan sülforafanın, meme kanseri üzerinde anti-kanserojen etkisi vardır. Hareket et, kontrole git, güzel uyu, güzel beslen.

Yaşım 47. Şeker hastasıyım. İrademe sahibim ama çikolataya dayanamıyorum. Yemeden duramam. Çikolata yememi sağlayacak bir ilaç yok mu?

SENİN ilacın çoktan çıktı. Bu işin ilacı doğru bilgidir. Yani şeker hastaları, öncelikle düzenli yemek listesi yapmalılar. Diyetisyeninle konuşarak bazı öğünlerin arasında tatlı meyve yerine bir miktar özellikle bitter çikolata yenilebilir. Tadımlık, yani belli bir miktarı aşmadan diyetisyenin veya bizim müsaade ettiğimiz oranda ye. Unutmadan, çikolatayı hemen yutma. Uzun süre damağına yapışık kalsın. Damak doysun. Sonra tekrar yemek isteme. Ayrıca kakaodaki Epichatechin isimli antioksidan oldukça faydalıdır.

NEFESİM KESİLİYOR
2 yıldır horluyorum. 3 aydır da eşim uykuda nefesimin kesildiğini söyledi. Doktor uyku testi yaptırdı. Sonra da göğüs hastalıklarına gönderdi. Hastalığım kanser olabilir mi?

UYKU testinde kanser ile ilgili ihtimal tarifi olmaz. Muhtemelen uykuda nefes kesilme sayısı 5'ten fazladır. Kulak burun boğaz uzmanı, göğüs hastalıkları uzmanı, iç hastalıkları uzmanı bir arada tedavi verir. Uyku apnesi sendromu dediğimiz bu durum kilo vermeyi, sigarayı bırakmayı, bademcikleri almayı, yumuşak damak sarkmasını düzeltmeyi, dil kökü büyüklüğünü düzeltmeyi gerektirebilir. Solunuma yardımcı cihaz kullanmak, solunum düzenleyici ilaç kullanmak, alerji tedavisi, reflü-stres tedavisi yapmayı gerektirebilir.

Kurstan bir arkadaşıma Hepatit-C teşhisi konmuş. Bulaşıcı olabilirmiş. Ailesinden tahlil yaptırmasını istemişler. Biz de tahlil yaptıralım mı?

HEPATİT-C'NIN bulaşma riski kan ve vücut sıvıları ile temas etmiş jilet, manikür aletleri, diş fırçası ve özellikle enjektör iğnelerinin ortak kullanımından, sağlıklı temizlik koşullarının sağlanmadığı yerlerde kulak deldirme ve dövme yaptırılması gibi kan ve sıvılarının diğer kişiye geçmesi ile olabilir. Genel olarak kendi sağlık taramanız için bile Hepatit-C testini yaptırmanız uygun olur. Ayrıca geçmişte kan nakli yapılmış olanlar, organ nakli yapılmış olanlar, anormal karaciğer enzim testleri olanlar, korumasız cinsel ilişkide bulunanlar, hemodiyaliz hastaları, tedavi amacıyla kan ürünleri kullanmak zorunda olan hemofili vb. hastalığı olanlar, Hepatit-C'li anneden doğan çocuklar, tüm sağlık çalışanlarının Hepatit-C virüsü açısından test yaptırmalıdır.

ÇABUK TÜKENİYORUM
Nafiz Bey, derdime bir çare! Eşimle cinsel ilişki sonrası ben tükeniyorum. Eşim, benim kadar yorulmuyor. Benimle ilgili bir hastalık olabilir mi? Ne yapmalıyım?

YORULMAKTAN kastın, orgazm olmak diye anladım. Kadın ve erkeğin orgazm sonrası halleri farklıdır. Orgazm sonrası erkek, yeniden cinsel ilişkiye girebilmek için belli bir zamana ihtiyaç duyar. Kadınlarda bu süre çok daha kısadır. Hatta arka arkaya orgazm olabilirler. Bu sana ait bir hastalık gibi durmuyor. Ancak akciğer hastalığı, kalp hastalığı, hipertansiyon, kan şeker düşüklüğü, hipertroidi, burun tıkanıklığı gibi hastalıkları olanlar cinsel ilişkide çabuk yorulabilir.

58 yaşındayım. Arkadaşlarımın çoğunda prostat var. Ben de gece sık idrara çıkıyorum. Prostattan şüpheleniyorum. Nasıl anlarım?

HER erkekte prostat bezi vardır. Ancak prostat, hastalık ismi değildir. Organın ismidir. Görme organı göz, duyma organı kulak gibi prostat da bir organ ismidir. 45 yaşından sonra yılda bir kez muayene olmak iyidir. Böylece şikayet olmaksızın başlayan hastalıkları tespit edebiliriz. Prostat bezinin büyümesi, sık gördüğümüz bir durumdur. Geceleri sık sık idrar yapmak ihtiyacı, kesik kesik idrar yapmak, idrarın başında ve sonunda kan damlaması, uzun bekleyişten sonra çok az idrar yapmak, idrarın çatallanarak yapılması gibi şikayetlerle kendini gösterir.



Kiloluyum. Yakında nişanlanacağım. Acil kilo verem lazım. Bir diyet kitabı buldum. Yapmaya başladım. Bu diyetin bir zararı olur mu?


TEDAVİ amaçlı zayıflamalarda kafaya göre, kitapçıya göre, komşuya göre uygulama yapılmaz. Her beden dünyada tektir. Hastalıklarla birlikte zayıflamaya çalışırken daha fazla hasta olunabilir. Unutmayın hastalık yok, hasta var önemli bir ilkedir. Özellikle uygun olmayan diyetler tartıda incelmenizi sağlasa da, bedenin doğal çatısını bozabilir. Örneğin; sadece proteinli diyetler kas azalması yapabilir. Sonra ayıkla pirincin taşını! Tedbir alma, doktor al. Yok, doktor alamayacaksan o zaman doktora git. Testi kırılmadan doğru perhize başla.

Dr. Nafiz Karagözoğlu'nun diğer yazıları için tıklayın