Erken anne ol meme kanserini kov

Meme kanseri, her 8 kadından birinin kapısını çalıyor! Uzmanlar ise korunmanın sırrını açıklıyor: Erken anne olun. Bebeğinizi emzirin...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Eylül 2018 Güncelleme 27 Eylül 2018, 03:57
Erken anne ol meme kanserini kov

İÇİNDEKİLER

Çağın korkutan hastalığı meme kanseri, hızla yayılıyor. Artık gençlerde bile görülüyor. Uzmanlar, erken tanı ve tedavinin önemine dikkat çekerken, yaşam tarzında yapılan değişiklik ile meme kanserinin önlenebileceğini söylüyor. Meme kanseri olan hastaların yaklaşık yarısında erken adet görme, geç anne olma, geç menopoza girme gibi faktörler göze çarpıyor. Acıbadem Maslak Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Gökhan Demir, genetik faktörlerin de etkili olduğu meme kanserinin ülkemizde her 8 kadından birinde görüldüğünü vurguluyor. Meme kanserinden korunmak için şunları öneriyor:
Sağlıklı beslenin: Yapılan araştırmalara göre Akdeniz diyeti, meme kanseri riskini azaltıyor. Günde 3 porsiyon sebze ve meyve, lifli gıdalar tüketmek gerekiyor. Obezite ise hormon duyarlı bir hastalık olan meme kanserine yakalanma riskini artırıyor. Bu nedenle hastaların kilolarını koruması öneriliyor.

Spor yapın: Haftada en az 3 gün, 40 dakika kadar yapılan egzersiz ve fiziksel aktivite, meme kanserinden koruyor.
Sigarayı bırakın: Pek çok hastalığa neden olan sigara, meme kanserini de çağırıyor. Elektronik sigaralar da dahil olmak üzere hastaların bu zararlı alışkanlıklarını bırakması gerekiyor.

İyi uyuyun: Uyku düzensizliği, kanseri çağırıyor! Özellikle gece vardiyasında çalışan kadınlarda meme kanseri daha sık görülüyor.
Alkole dikkat: Alkol tüketimi, meme kanseri riskini yüzde 20 oranında artırıyor.

zenli kontrol şart: 40 yaşın üzerindeki kadınların, hastalığın erken teşhis ve tanısı için yılda 1 kez düzenli tarama yaptırması gerekiyor. Yıllık muayene, mamografi ve ultrason ile tarama programları meme kanseri tanısı konmuş her 5 kadından birini kurtarıyor.
Emzirme: Yapılan çalışmalar, erken yaşta anne olmanın ve bebeği emzirmenin, meme kanserinden koruduğunu gösteriyor. Emzirme sürecinde meme dokusu daha az östrojene maruz kalıyor ve emzirme süresi arttıkça koruyuculuk artıyor.

Gereksiz ilaç almayın: Prof. Dr. Demir gereksiz hormon ilaçları kullanılmamasını öneriyor. "Hor- monal tedaviler çok dik- katli, yakın hekim kontrolünde yapılması gereken tedavilerdir" diyor.

TURP VE BROKOLİ YİYİN
Yaşam tarzını değiştirmenin yanında sağlıklı beslenmek de kanserden koruyor. Uzmanlar, şu besinleri öneriyor:

BROKOLİ: Kadınlarda östrojen seviyesini dengeler. Meme kanserinden korur.

ZEYTİNYAĞI: Kanser oluşumunu tetikleyen genleri bastırır. Kanserli hücrelerle savaşır.

KIRMIZI LAHANA: İçerdiği C vitamini ile kanserden korur.

TURP: Bağışıklığı güçlendirir. Kanserden korur.

KIRMIZIBİBER: Çiğ olarak tüketilmesi, kanseri önler.

DOMATES: Kanserli hücrelerin büyümesini engeller.

YABAN MERSİNİ: Günde 1 avuç tüketildiğinde kanserden korur.

ERKEKLER DE RISK ALTINDA
MEME kanseri, kadınlar kadar erkekler için de risk taşıyor. Hatta kadınlara göre daha hızlı ve agresif ilerliyor. Uzmanlar, özellikle 40 yaşını geçen erkeklerin her ay elle meme kontrolü yapmasını öneriyor. Sigaranın meme kanseri riskini artırdığını belirtiliyor. Ailesinde meme kanseri olanların kontrollerini aksatmamasını tavsiye ediliyor.