Güneşte fazla kalma hayatınla oynama

Hava sıcaklıkları hızla arttı. Uzmanlar, tansiyon, diyabet ve kalp hastalarını uyardı. Güneş çarpmasının komaya, hatta ölüme neden olacağını vurguladı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Temmuz 2018 Güncelleme 03 Temmuz 2018, 01:36
Güneşte fazla kalma hayatınla oynama

İÇİNDEKİLER

Sıcak havalar, bir takım sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor. Bunların ilkini, güneş çarpması oluşturuyor. Uzmanlar, özellikle kronik hastalıkları oranları güneşte fazla kalmamaları konusunda uyarıyor. Vücut ısısının 40 derecenin üzerine çıkması, bünyede değişikliklere neden oluyor. Güneş çarpması, acil müdahale de gerektiriyor. Tedavi edilmeyen güneş çarpması hızla beyin, kalp, böbrek ve kaslara zarar verebiliyor. Hasar, ciddi komplikasyonlara neden olup daha uzun tedaviler gerektirebildiği gibi, ölüm riskini arttırıyor. Liv Hospital İç Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Alev Özsarı, güneş çarpmasına karşı alınacak önlemler hakkında bilgi veriyor...
SIVI KAYBI ARTIYOR...
Güneş çarpması, aşırı sıcak nedeniyle beden ısısını ayarlayan mekanizmanın bozulması sonucu ortaya çıkıyor. Vücudun kendi ısısını düzenlemek için olan terlemeyi yeterince gerçekleştirememesi durumu olarak adlandırılıyor. Ayrıca sıcaklarda aşırı terleme sonucu fazla miktarda sıvı ve elektrolit kayıpları sonucunda da vücut sıcaklığı yükselmeye başlıyor. Bu durumdan en çok çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalıkları olanlar etkileniyor.
​TANSİYON DÜŞER
Güneş çarpması sırasında yüksek ateş, baş ağrısı, nabız hızında artma, solunum sayısında artma, tansiyon düşüklüğü ve aşırı yorgunluk hali görülüyor. Güneşe maruz kalma uzadıkça ve müdahale geciktikçe kalpte ritim bozukluğu, bulantıkusma- ishal, bilinç bulanıklığı, koma ve ölüm gelişebiliyor. Güneş çarpması, acil müdahale gerektirdiğinden hastanın hemen serin ve hava akımı olan bir yere alınması gerekiyor. Giysileri çıkartılan hastanın düz yatırılması, bacaklarının yukarı kaldırılması öneriliyor. Bunların yanında ılık bir su banyosu, koltuk altı, boyun ve kalçalarına soğuk kompres uygulanması, bilinci açıksa bol su ve tuzlu ayran verilmesi, Şuur bulanıklığı, havale geçirme gibi belirtiler varsa vakit geçirmeden hastaneye götürmesi gerekiyor.
KALBİ YORMASIN
Güneş çarpması yaşlıları ve kronik hastalığı olanları etkiliyor. Yüksek tansiyon, diyabet, kalp ve böbrek hastalarında sıvı kaybı nedeniyle ölümcül sonuçlar ortaya çıkabiliyor. Sıvı kaybı ve ateş artışı devam ederse, bilinç kaybı, koma ve ölüm gibi durumlar görülebiliyor. Bu noktada bol sıvı tüketilmesi gerekiyor. Su, tuzlu ayran ve maden suyu kurtarıcı oluyor. Tansiyon sorunu olanların bunları dikkatli tüketmesi öneriliyor.
AYRANIN GÜCÜ
AYRAN:Bol bol ayran veya yoğurt tüketin.
Yoğurdu aynı zamanda cildinizi soğutmak amacıyla da kullanabilirsiniz.
Bunun için vücudunuza yoğurt sürün.
SOĞAN: Güneş çarpan kişinin alnına soğanı ezerek koyun, ısının alınmasına yardımcı olacaktır.
MEYVE-SEBZE: Güneş çarpması esnasında savunma sistemi yorgun düşmüştür. Bunun için bol bol meyve-sebze tüketmeye çalışın.
DUŞ ALIN, KIZARTMA YEMEYİN
Sıcak havalarda terlemeyle birlikte sıvı kaybı artacağından, günde en az 2-2.5 litre su içilmesi gerekiyor. Uzmanlar, sıcaklardan korunmak için sık sık duş almanın faydalı olacağını belirtirken, hamur işi, kızartma gibi ağır yiyeceklerden kaçınılması gerektiğini ifade ediyor.