Sağlıklı bir yaşamın yolu,
sağlıklı beslenmekten geçiyor. Çapa Tıp Fakültesi Öğr
etim Üyesi Prof. Dr.
Osman Erk, hayvansal gıdaların fazla tüketildiğinde birtakım hastalıkları beraberinde getirdiğinin altını çiziyor. Bazı sebzelerin, etten daha fazla protein içeriğini belirtiyor. Sağlıklı bir hayat için şu bilgileri veriyor...
BİTKİSEL ZENGİNLİK
Hayvansal gıdalarda kolesterol, doymuş yağ, araşidonik asit gibi yapısal bileşikler; büyüme hormonları; seks hormonları; antibiyotikler; yağda eriyen başta PCB, dioksin, DDT olmak üzere toksik
kanserojen maddeler yoğun olarak bulunuyor. Protein ve aynı zamanda yağdan zengin olan bu gıdaların fazla tük
etilmesi, kanser ve koroner kalp hastalıklarını beraberinde getiriyor. Hayvansal gıdaların tersine, bitkisel gıdalarla beslenmek bu hastalıklara karşı koruyucu etki gösteriyor. Çünkü bitkisel gıdalar lif, antioksidan, fitobesin, folat, E vitamini içeriyor. Doymuş yağ, kolesterol ve araşidonik asit, IGF-1 gibi hastalık yapan bileşenler ise bu besinlerde bulunmuyor.
Sağlıklı beslenme konusunda yapılan bilimsel çalışmalar, kırmızı etin başta kanser olmak üzere birçok hastalığı tetiklediğini gösteriyor. Prof. Dr.
Osman Erk, kırmızı ete alternatif olarak protein açısından çok zengin ve çok da sağlıklı sakız kabağı ve buğday ruşeymini öneriyor...
SAKIZ KABAĞI PROTEİNİ
100 gramında 54,1 gram protein bulunuyor. Bu da yaklaşık 300 gram
etteki ve 15 pişmiş yumurta beyazındaki kadar proteinle eş değer özellik gösteriyor. Ayrıca çinko, demir, magnezyum, fosfor, selenyum, potasyum ve A, B1, B5, B6 vitaminleri içeriyor. Son yıllarda ABD'de, yüzde 90 bitkisel, yüzde 10 hayvansal protein kullanılması tavsiye ediliyor.