Yaş otuz yolun başlangıcı

35 yaş, her zaman yolun yarısı etmiyor! Kadınlarda 30’lu yaşlarda kilo ve kronik hastalıkların temeli atılıyor. Diyetisyen Emre Uzun, “Sofradan baharatı eksik etmeyin” diyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 31 Mart 2018 Güncelleme 31 Mart 2018, 02:22
Yaş otuz yolun başlangıcı

İÇİNDEKİLER



Cahit Sıtkı Tarancı şiirinde, 'Yaş 35, yolun yarısı eder' diyor... Ancak kadınlarda kilo problemi ve hastalıklar, 30'uncu yaşlardan itibaren başlıyor. Bu dönemde kadınlar bir türlü kilo veremiyor. Çünkü yaşla birlikte metabolizmanın yavaşlaması, kronik hastalıklar, evlilik, çocuk sahibi olma, erken menopoz, stres gibi faktörler kadınlarda kilo alımını tetikliyor. Bu dönemden itibaren menopoz ve osteoporoz, yani kemik erimesi gibi sağlık sorunları kendisini göstermeye başlıyor. Kısacası, 30'lu yaşlarda kadınların vücutları için yaptıkları her olumlu adım, ileride daha sağlıklı bir yaşlılığın kapısını aralıyor... Diyetisyen Emre Uzun, kadınları 3 konuda uyarıyor...


Enerjiyi doğru harcamak: Menopoz döneminde kadınlar, ciddi oranda kilo alıyor. Ve bu kilolar maalesef ki zaman içerisinde verilemiyor. Ayrıca bu dönemde hareketlerdeki yavaşlama hem kiloyu, hem de vücutta duruş bozukluklarını beraberinde getiriyor.


Kalsiyum ve D vitamini: Kemik erimesi, menopoza girmiş kadınlarda daha sık görülüyor. Bu dönemde beslenmeye dikkat etmek, ayrıca diyet listesinde kalsiyum ve D vitamininin bulundurmak gerekiyor.


Hızlanan metabolizma: Kadınlarda 30'lu yaşlardan sonra her 10 yıllık dönemde vücut yüzde 2 oranında daha az enerji yakıyor. Yakılamayan bu enerji de vücuda yağlanma ve kilo olarak geri dönüyor.


YEDİ ALTIN KURAL
Diyetisyen Emre Uzun, kadınların 30'lu yaşlarda sağlıklı bir yaşlılığın, hızlı bir metabolizmanın temellerinin atılacağı 7 altın kuralı sıralıyor...


1-GÜNE KAHVALTIYLA BAŞLAYIN:
Sabahları kahvaltı yapıldıktan sonra vücudun metabolik hızı, yüzde 10 ila 25 oranında artıyor. Çünkü kahvaltı, metabolizmanın uyanmasını sağlıyor ve vücuda enerji veriyor.


2-ÖĞÜN ATLAMAYIN:
Öğün atlamak, gün içinde daha az kalori yakmaya neden oluyor. Bu da diğer öğünde yenilen yemeklerin vücuda aşırı bir enerji yüklemesi anlamına geliyor. Bu enerji de vücutta yağ olarak depolanıyor.


3-DÜZENLİ EGZERSİZ YAPIN:
Düzenli olarak egzersiz yapmak metabolizmayı hızlandırıyor. Özellikle aerobik egzersizler veya dayanıklılık antrenmanları hem kas kütlesini artırıyor. Hem de kalori yakımı sağlıyor.


4-PROTEİNİ GÖZ ARDI ETMEYİN:
İnsan vücudu, proteinleri sindirmek için 2 kat kalori harcıyor. Emre Uzun, haftada iki kez balık olmak üzere beslenme planına protein eklenmesini öneriyor.


5-SOFRADAN BAHARAT EKSİK OLMASIN:
Baharatlı gıdalar metabolizmanın hızlanmasını sağlıyor. Özellikle kırmızıbiber, metabolizma hızlandırıcı etkisiyle dikkat çekiyor. Yine hardal ve karabiber de metabolizmayı hızlandırıyor.


6-HIZLI METABOLİZMA İÇİN YEŞİL ÇAY
Kahve ve yeşil çay, metabolizmanıyı hızlandırıyor. Konsantrasyon artırıyor. Yapılan araştırmalar yeşil çayın, egzersiz sırasındaki yakılan kalori miktarının yüzde 17 oranında artırdığını gösteriyor.


7-GÜNDE EN AZ 8-10 BARDAK SU İÇİN:
Su kaybı, metabolizmayı yavaşlatıyor. Bol su içmek, dolaşım, sindirim ve solunum sistemlerini çalıştırıyor.