Hamburger-kebap bağırsaklar harap

Fast-food beslenme alışkanlığı bağırsakları vuruyor. Yaşanan kabızlık sorunu hemoroidi tetikliyor. Prof. Dr. Tüzün, bu ‘utanılan’ hastalığa karşı uyarılarda bulunuyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Aralık 2017 Güncelleme 22 Aralık 2017, 00:46
Hamburger-kebap bağırsaklar harap

İÇİNDEKİLER

HEMEN herkes hayatının bir döneminde hemoroid sorunuyla karşı karşıya kalıyor. 'Basur' olarak bilinen hemoroidi 'utanılacak' hastalık olarak görüp doktora gitmeyenler tedaviyi zorlaştırıyor. Bu hastalıkta beslenme ve tuvalet alışkanlığının önemli rol oynadığını söyleyen Medical Park Gaziosmanpaşa Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. İshak Safa Tüzün, "Sıklıkla makattan kan gelmesi şeklinde kendini gösteren hemoroit, 10 hastadan 4'ünde hiçbir şikayete neden olmadan da var olabiliyor" diyor. Ev dışı beslenme alışkanlığının yaygınlaşmasıyla hemoroit görülme sıklığının artırdığını söyleyen Prof. Dr. Tüzün, şu bilgileri veriyor...

GENÇLER DE TEHLİKEDE
"Beslenme alışkanlıkları değiştikçe hemoroit ile artık daha sık karşılaşıyoruz. Hemoroidin genç yaşlarda bile görülüyor olmasının nedeni ev dışı beslenme alışkanlıkları. Lifli besinler tüketmiyoruz. Kabızlık, bu hastalığa neden olan en büyük etken. Ama ne yazık ki kabızlık ciddiye alınmıyor. Kabızlık yaşayanlar tuvalette uzun süre kalıp ıkınarak bu sorunu çözmeye çalışır. Bu da yapılan en yaygın hatalardandır. Çünkü dışkılama sırasında ıkınma toplar damarlarda genişlemeye neden oluyor. Böylece başta hemoroid olmak üzere nadir de olsa bacaklardaki toplardamarlar genişleyerek varis hastalığına neden olur. Henüz böyle bir hastalığınız yoksa korunmak için kabızlıktan kurtulun. Öte yandan tuvalet alışkanlığı da bu hastalığın oluşmasında en önemli faktör. Herkes için en sağlıklı tuvalet alışkanlığı; her gün sabah saatlerinde yapılan tuvalettir. Bu sayede ilgili bölgede basınç düşük kalır ve dolgunluk oluşmaz."

BELİRTİLERE DİKKAT!
"İç hemoroid hastalarında en sık görülen belirti kanamadır. Özellikle dışkılama sırasındaki açık kırmızı renk kanama hemoroide işaret eder. Kanama bir haftadan fazla sürüyorsa mutlaka doktora gidilmeli. Ele gelen şişlikler de hemoroidi gösterir. Neredeyse tüm hastalıklarda meydana gelen ağrı problemi bu hastalıkta da görülür. Sadece ağrı bizi hemoroid düşüncesine götürmez. Teşhisin mutlaka uzman hekim tarafından yapılması gerekir. Bir diğer önemli hemoroit belirtisi ise kaşıntıdır."

GEBELİK VE SONRASI RİSKLİ DÖNEM
Kadınlarda gebelik süreci ve doğum sonrası hemoroit ile karşılaştıklarını söyleyen Prof. Dr. İshak Safa Tüzün, şu uyarılarda bulundu: "Çünkü gebelikte daha sık kabızlık görülmesinin yanı sıra rahim içinde artan basınç toplardamarlara baskı yapıyor. Bu durum hemoroidin yanı sıra bacak varisleri ve vajinal varislere de neden oluyor. Normal doğum yapan kadınlarda da hemoroit bulguları görülüyor. Ayrıca, kalça ve bacaklardaki toplardamarlara baskı arttığından kilolu insanlarda toplardamar genişlemesi sık görülüyor. Alkol, mayalı ve asitli içecekler de hemoroide neden oluyor."

KORUNMAK İÇİN YAPILACAKLAR...
* Günde yaklaşık 2 litre su için.
* Lif içeriği yüksek, posalı gıdalar tüketin. Özellikle meyve-sebze yiyin.
* Dışkılama sırasında ıkınmaktan kaçının.
* Tuvalet ihtiyacınızı kesinlikle ertelemeyin.
* Kabızlıktan korunun.
*Dar giysiler giymekten kaçının.
* Uzun süre oturmayın ya da uzun süre ayakta kalmayın. Oturarak çalışıyorsanız 5 dakikada bir pozisyonunuzu değiştirin.
* Egzersiz yapın.
*Acı, alkol ve baharatlı gıdalardan uzak durun.
*Stres kabızlığa neden olabileceğinden stresten kaçının.
* Kesinlikle ağır kaldırmayın.