Fazlası afiyet olmuyor!

Haftada 500 gramdan fazla et tüketmemek gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Değertekin, ‘Aksi halde ömrünüz kanser, midesafra sorunları, kabızlık ve kolesterolle mücadele etmekle geçer’ diye uyardı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Ekim 2017 Güncelleme 04 Ekim 2017, 00:13
Fazlası afiyet olmuyor!

İÇİNDEKİLER

Et tutkunları dikkat! "Etsiz yemek yiyemiyorum" diyerek kırmızı ete yüklenenlerin sonu hiç iyi olmuyor. En iyi protein kaynaklarından eti, ihtiyaçtan fazla tüketenler beklenmedik problemlerle karşılaşıyor. Acıbadem Ankara Hastanesi İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Bülent Değertekin, herhangi bir sağlık sorunu olmasa da herkesin bu konuda dikkatli olması gerektiğine işaret ederek, şu uyarılarda bulunuyor...

MİDE-BAĞIRSAKLARI ZORLAR
"Et zor parçalanan bir besin olduğu için vücut sindirirken zorlanır. Fazla tüketildiğinde midede ağrı, kramp, bağırsaklarda gaz, şişkinlik gibi sorunlar ortaya çıkar. Bunları azaltmak için pişirme tekniklerine de dikkat etmek gerekir. Kavurma ve kızartma yerine, haşlama ve ızgara tercih edilmelidir."

SAFRA KESESİ İSYAN EDER
"Etle birlikte yağ tüketimi de yükselir. Bu durum özellikle safra kesesinde taş ya da çamur olanların şikayetlerini artırır. Dolayısıyla çok yağlı yemekten sonra bulantı, kusma ve karın ağrısı gibi rahatsızlıkları olanlar doktora başvurmalı."

GUT HASTALIĞINI TETİKLER
"Hızlı ve çok miktarda et tüketimi kabızlığa yol açar. Bunu önlemek için etle birlikte salata ve sebze yenilmelidir. Fazla et ürik asiti yükseltir. Gut hastalığı olanların eklem ağrıları artar. Böbrek taşı olanlarda da ürik asit yükselmesine bağlı taş miktarında artış yaşanır.

KOLESTEROL YÜKSELİYOR
"Etle birlikte yağlı gıda tüketiminin abartılması kolesterolü yükseltir. Bu da kalp damar hastaları için risktir. Yüksek tansiyon, diyabet ve kalp hastalarının günde 100 gramdan fazla et tüketmemeye özen göstermesi gerekir."

​SALAM-SUCUKTAN UZAK DURUN
Dünya Kanser Araştırma Derneği, özellikle sosis, salam, sucuk gibi işlenmiş etleri kanserojen özellikler içerdiği için dikkatli tüketilmesi gereken ürünler arasında gösteriyor.

BU ÖNERİLERE DİKKAT!
"Et tüketirken yaratabileceği etkiyi azaltmak için eti mutlaka sebze-meyve ile birlikte yiyin" diyen Doç. Dr. Değertekin, şu uyarılarda bulundu:
Tükettiğiniz etin mümkün olduğunca yağsız olmasına dikkat edin.
Sindirimi kolaylaştırmak ve hazım problemlerini en aza indirmek için eti iyice çiğneyin.
Izgara ya da haşlama yöntemiyle pişirilmiş eti tercih edin.
Kabızlık yaşamamak için günde 8-10 bardak su için.
Sindirimi daha da zorlaştıracağı için yatmadan 4 saat öncesinde et tüketmemeye çalışın.
Etle birlikte kalorisi yüksek içecekler içmeyin.
Gün içinde mümkün olduğunca hareket etmeye özen göstererek sindirim sisteminize yardımcı olun.