Bayramda tadının kaçmasını
istemeyenler dikkat!
Türk Kardiyoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Meral Kayıkçıoğlu, "Kurban Bayramı'nda
kalp ve yüksek tansiyon hastaları ile şeker hastalarının sürdürdükleri diyete bayram
süresince de özen göstermeleri
önemli.
Tek bir öğün ağır yemek bile kalp damar sağlığımıza zararlı olabilir. Ağır bir yemek sonrası kalp daha hızlı atmaya başlar, tansiyon yükselir" uyarısı yapıyor. Sağlıklı bir hayat için
kişinin kendisine yapacağı en büyük
iyiliğin düzenli beslenme ve hareketli
bir yaşam olduğunu söyleyen Prof. Dr.
Kayıkçıoğlu, önerilerini şöyle sıralıyor...
KALP ATIŞI HIZLANIYOR
Ağır bir yemek sonrası kalp daha hızlı atmaya başlar, tansiyon yükselir.
Ağır yemek nedeniyle kana
salınan bazı hormonlar kanın
pıhtılaşmasını kolaylaştırır.
Ağır bir yemek sonrası kanın sindirim organlarında göllenmesi de yine hayati organlara giden kan akımını azaltabilir.
Bütün bunların sonucunda kalp
krizi oluşması kolaylaşabilir. Bu nedenle
bir öğün bile olsa aşırı ağır bir yemek ki
bu karbonhidrat ve kızartmalı,
yağlı yemek anlamına gelmektedir,
kalbimizi zorlayacaktır.
Yağsız beslenmeden ziyade dengeli ve yağlı beslenmeyi öneriyoruz.
Bu beslenmede kalp-damar hastalığı
için zararlı olduğu kanıtlanmış
doymuş yağları azaltıyoruz.
Doymuş yağlar kapsamında hayvansal yağlar ve margarinler geliyor. Zeytinyağı ve diğer bitkisel yağlarda ise bir kısıtlama yapmaya gerek yoktur.
BU ÖNERİLERE DİKKAT!
Sağlıklı bir bayram geçirmek için 'karbonhidrat' dediğimiz unlu ve şekerli gıda tüketimini azaltın.
Şekerli içeceklerden olabildiğince uzak durun.
Tuz tüketimini günde 5 gramın altına indirin (1.5 çay kaşığı veya 1 silme tatlı kaşığı).
Liften zengin gıdaların tüketimini artırın. Günde 30-45 gram bol lifli gıda yiyin.
Günde 2-3 porsiyon meyve tüketin. Ancak meyvelerin kalorisi yüksek olduğundan kilo sorunu olanlar ve şeker hastaları bu konuda dikkatli davranmalı.
Günde mutlaka 2-3 öğün sebze yiyin.
Haftada 1-2 gün balık yemeyi ihmal etmeyin.
Zeytinyağı ve benzeri bitkisel sıvı yağları azaltmadan, hayvansal katı yağ ve margarin kullanımını kısıtlayın.