Oruç süresince çabuk acıkmamak ve enerji eksikliği hissetmemek için sahurda mutlaka yoğurt tercih edilmeli. Ayrıca yüksek lif oranı ile tok tutan tam tahıllı ekmek veya çavdar ekmeği yenmeli. Soyulmamış salatalık, taze yeşil biber, roka, semizotu, nane, domates gibi üzerine zeytinyağı gezdirilmiş sebzeler lif ve su ihtiyacını karşılayacak tok tutacak sindirimi kolaylaştıracaktır.
Bir lokmanın 20-30 defa yerine 50 defa çiğneyerek yutulmasının kilo vermeye yardımcı olduğu insan deneylerinde gösterilmiştir. Bu durum hazmı da kolaylaştırır. Tokluk hissinin beyine ulaşması 15-20 dakika sürdüğünden iftarın başlangıcında 1 bardak su içilip yemekler yavaş ve az yenmelidir. Bu şeklide daha az kaloriyle doyulacağından kilo vermek kolaylaşacaktır.
Karaciğer ve kaslardaki şeker depoları uzun süren açlıkta boşalmış olduğunda vücut yağ yakmaya başlar. Bu nedenle iftarda beyaz unlu ekmek, pide, börek, kek, kurabiye, poğaça benzeri hamur işi yani karbonhidratlı gıdalardan uzak durmak yağ yakmanın sürmesini ve yağdan elde edilen şekerle bu depoların dolmasını sağlayacaktır. Aksi taktirde yağ yakılması durmaktadır. Kepekli makarna, bulgur, çavdar ekmeği, tam tahıllı şeker katkısız gerçek köy ekmeği iftarda aşırıya kaçmadan yenebilir.
ŞİŞMANLAT MAYAN İFTAR ÖNERİSİ
SUSATMAYAN SAHUR YEMEĞİ
TATLI-MEYVE NE ZAMAN YENMELİ?
Alkali özellikte olduklarından tatlı ve meyve iftardan hemen sonra ve fazla miktarda yenmemeli. Midenin protein sindirimini bozabileceğinden iftardan en az 1 saat geçmeden tüketilmemeli. Şerbetli tatlılar, örneğin; tulumba, baklava, şekerpare, revani, lokma, kadayıf, künefe, şöbiyet, Kemalpaşa, çikolata, bal, reçel, çabuk acıkmaya, susamaya ve hızla kilo almaya neden olur. 100 gram kadar sütlü tatlı, dondurma veya meyve tüketilebilir. Meyve suyu kana hızlı şeker karışmasına bağlı olarak kısa sürede acıkmaya neden olur. Yağa dönüşme özelliği nedeniyle kilo almayı kolaylaştırır. Bunun yerine yemekte cacık veya ayran tüketilmesi daha sağlıklıdır. 4 hurmanın 1 porsiyon meyveye eşit şekeri olduğunu unutmamak gerekir.