Prostatı büyütme böbrekleri bitirme

Ailesinde prostat kanseri olanların 40 yaşından sonra yılda 1 kez kontrolden geçmesini isteyen Prof. Dr. Gürpınar uyardı: Prostat büyümesi de ihmale gelmez. Tedavi edilmediğinde böbrek yetmezliğine yol açar

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Aralık 2016 Güncelleme 23 Aralık 2016, 00:19
Prostatı büyütme böbrekleri bitirme

İÇİNDEKİLER

İleri yaştaki erkeklerin korkulu rüyası haline gelen prostat kanserinden korunmanın yolu erken tanıdan geçiyor. Bayındır İçerenköy Hastanesi ve Levent Tıp Merkezi Üroloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tayfun Gürpınar, geç kalmamak için şikayetleri olmasa bile erkeklerin 50 yaşından sonra, ailesinde prostat kanseri olanların ise 40 yaşından sonra yılda bir kez kontrollerini yaptırması gerektiğini söylüyor. Prof. Dr. Gürpınar, prostat hastalıklarına karşı şu uyarılarda bulunuyor...

3 GRUP HASTALIK
Prostat hastalıkları 3 gruba ayrılır: Prostat enfeksiyonları, iyi huylu prostat büyümesi ve prostat kanseri. Prostat enfeksiyonları her yaş grubunda görülür ancak iyi huylu prostat büyümesi ve prostat kanseri çoğunlukla ileri yaş hastalığıdır. İyi huylu prostat büyümesi, ilerleyen yaşa bağlı hormonal değişimler sonucu oluşur. Prostat kanserinde ise ailesinde prostat kanseri olanlar daha fazla risk altındadır. Prostat büyümesi idrar yakınmalarına yol açar. Sık idrara çıkma, geceleri idrara kalkma, idrar yapma ve idrar başlatmada güçlük, idrar bittikten sonra damla damla idrar gelmesi, idrar gücünde azalma, idrarı tam boşaltamama hissi, kanlı idrar yapma gibi belirtiler görülebilir. Tedavi edilmezse böbrek yetmezliğine varan ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. Prostat hastalıklarının tanısında idrar tetkiki, böbrek fonksiyonlarının değerlendirilmesi, kreatin ve PSA gibi laboratuvar tetkikleri ile ultrason ve biyopsiler yapılır.

ANTİOKSİDAN GIDALAR İMDADA YETİŞİYOR
Tam tahıllar ve kepek: Araştırmalara göre tam tahıl kepeği prostat kanseri olan erkeklerde tümör büyümesini azaltmaya yardımcı oluyor.

FASULYE, YUMURTA:
Yağsız süt ve süt ürünleri, ton- somon balığı, mercimek, fasulye, yumurta akı, tavuk ve hindi eti, yağsız yoğurt gibi kaliteli protein kaynakları prostat sağlığını koruyor.

DOMATES: İçerdiği likopen prostat hastalıklarına karşı koruma sağlıyor.

SARIMSAK: Meyvesebze, deniz ürünleri, sarımsak gibi besinlerdeki selenyum, prostat kanseri riskini azatıyor.

FINDIK: Prostat kanserinden korunmak için çinko zengini olan kabuklu deniz hayvanları, süt, fındık ve baklagilleri tüketebilirsiniz.

CEVİZ YAĞI: Doymuş yağların prostat kanseri ile bağlantılı olduğu bilinmekle birlikte keten tohumu, ceviz yağı ve kanola yağı gibi bitkisel yağlar hem prostatı korur hem de genel sağlığı geliştirir.

20 GRAMLIK SALGI BEZİ
Her erkekte bulunan bir salgı bezi olan prostat, erkek sağlığı için önem taşır. Prostat, mesanedeki idrarı dışarı boşaltan üretra denilen idrar yolunun, mesaneye yakın kısmını çepeçevre sarar ve 18- 20 gram ağırlığındadır. Bu anatomik özelliği nedeniyle, büyümesi sonucu idrar yoluna baskı yapar ve şikayetlere yol açar.

TEDAVİ YÖNTEMLERİ FARKLILIK GÖSTERİYOR
İyi huylu prostat büyümesi; ilaç ve cerrahi seçeneklerle tedavi edilebilir. İlaçlarla tedavinin yeterli olmadığı durumlarda kapalı ameliyat yapılır. Prostat kanserinin tedavisi ise evresine göre farklılık gösterir. Prostata sınırlı (lokalize) hastalığın tedavisinde cerrahi ve radyoterapi (ışın) tedavisi seçenekleri uygulanır. Cerrahi yöntem radikal prostatektomi olarak adlandırılır. Açık veya robotik yöntemle yapılabilir.