Gribi hafife alma canından olma!

Toplumumuzda basit bir hastalık olarak görülen grip ihmal edildiğinde ölümcül oluyor. Özellikle yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalığı olanları tehdit ediyor; akciğerleri bitiriyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 10 Aralık 2016 Güncelleme 10 Aralık 2016, 00:00
Gribi hafife alma canından olma!

İÇİNDEKİLER

Şu günlerde birçok kişi grip, nezle ve soğuk algınlığıyla mücadele ediyor. Bu üç rahatsızlığın birbiriyle karıştırılmaması gerektiğini söyleyen uzmanlar, "Hafif ve geçici olduğu düşünülen grip, özellikle çocuklarda, kronik hastalığı olanlarda ve yaşlılarda hayati tehdit yaratıyor" diyor. Bu nedenle gripten korunmak ya da hastalık geliştiğinde zamanında hekime başvurmak önem taşıyor. Ancak toplumda yayılan kulaktan dolma bilgiler gripten korunmayı geciktiriyor. Acıbadem Taksim Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Sezen Özkök grip hakkında doğru sanılan yanlışları şöyle anlatıyor...

GRİP BASİT BİR HASTALIK:
Soğuk algınlığı ayakta daha hafif atlatılabilirken, girip daha ağır ve ateşli olarak seyrediyor. Ayrıca çocuklarda, yaşlılarda ve akciğer hastalığı gibi kronik hastalığı olan hastalarda bronşit, sinüzit, kulak enfeksiyonu ve zatürre gibi komplikasyonlara yol açabiliyor, hatta ölümcül olabiliyor.

GRİP AŞILARI GRİBE YOL AÇAR:
Toplumdaki yaygın inanışın aksine grip aşıları gribe yol açmıyor. Grip aşısı ölü aşı olduğu için enfeksiyonun gelişme riski olmuyor. Ancak aşının yapıldığı mevsim 'nezle' olarak adlandırılan basit viral enfeksiyonlarının yoğun olarak yaşandığı bir dönem. Bu nedenle kişiler nezleye yakalandıklarında grip olduklarını düşündükleri için burun akıntısı ve halsizlik gibi yakınmalarına grip aşılarının neden olduğunu düşünüyor.
Aşı yapılınca hast alanmam:

4 GRİP AŞISI HASTALIĞI YÜZDE 100 ÖNLEYEMİYOR.
Aşı grip olma riskini azaltıyor ve hasta olunsa bile etkilerinin daha az hissedilmesini sağlıyor. Grip aşısı olduktan sonra aşının etkisini gösterebilmesi için 2- 3 haftalık süre gerekiyor.

MASKE TAKTIĞIMDA GRİPTEN KORUNURUM:
Grip virüsü havadaki damlacıkların yanı sıra ellerimizle temas yoluyla da bulaşabiliyor. Bu nedenle ellerin sık yıkanması gerekiyor.

GRİP İLACI ALIRSAM HASTALIĞI AYAKTA GEÇİREBİLİRİM:
Grip, soğuk algınlığı ile karıştırılmamalı. Grip, soğuk algınlığından daha ağır seyrediyor. Örneğin ciddi kas ağrısı, baş ve boğaz ağrıları ile ateş gelişebiliyor. Soğuk algınlığı olan kişi hastalığı ayakta atlatabiliyor ama grip yatak istirahati gerekiyor.

GRİP OLDUĞUMDA ÇOCUĞUMU EMZİREMEM:
Hemen her anne gribe yakalandığında, hastalığını çocuğuna bulaştırır düşüncesiyle emzirmekten vazgeçebiliyor. Oysa sanılanın aksine anneler grip olduklarında maske takarak ve temas öncesinde ellerini yıkayarak çocuklarını emzirmeliler.

ANTİBİYOTİK İLAÇLAR GRİPTE FAYDA SAĞLAR:
Hem grip hem de soğuk algınlığı tedavisinde antibiyotik etkili olmuyor. Ancak sinüzit, zatürre ya da kulak iltihabı gibi komplikasyon gelişmesi halinde antibiyotik doktor kontrolünde veriliyor. Gripte iyileşmenin yolu, bol sıvı alımı ve dinlenmeden geçiyor. Ayrıca doktor kontrolünde alınan ateş düşürücü ya da antiviral ilaçlar da kullanılabiliyor.

ANTİOKSİDAN ZENGİNİ BESLENİN
Gripten korunmak için antioksidan zengini gıdaları tüketmek gerekiyor. C vitamini zengini yeşil biber, maydanoz, tere, roka, karnabahar, ıspanak, portakal, limon, mandalina ve kuşburnu yenilmesini öneren uzmanlar, "Ayrıca E vitamini içeren fındık, ceviz, yeşil yapraklı sebzeler ve kuru baklagiller de önemlidir. Anti-enfeksiyon olarak bilinen A vitamini de yumurta, süt, balık, sarı ve turuncu sebzemeyvelerde bulunur" dedi.Yatak istirahati iyileşme sürecinde etkili oluyor.