Her bölgede farklı
Vücutta ödemin belirtileri kaynak aldığı bölgeye göre değişebilmektedir. Örneğin;
Nelere dikka t edilme lidir?
Günlük gereksinimden fazla alınan tuz, ödem oluşumunu hızlandırır. Bu sebeple yemeklere az tuz konulmalıdır.
Hazır ürünlerin tüketiminden kaçınılmalıdır. Tuzlu zeytin ve peynirler suda bırakılıp, tuzları alındıktan sonra tüketilmelidir.
Bol taze meyve-sebze tüketimi önerilir. Bu tip besinler ödem yapmayacağı gibi sindirim sistemi üzerine de olumlu etkileri vardır.
Ananas, kivi, nar, armut, kavun, karpuz gibi meyveler ile maydanoz, salatalık ve kabak gibi sebzelerin idrar söktürücü etkileri vardır ve metabolizma için yararlıdır.
Kırmızı et, beyaz ete göre daha çok tuz içerdiğinden tüketimi sınırlandırılmalı.
Alınan ağrı kesici ve romatizma ilaçlarının dozu ayarlanmalıdır. Kortizon kullanan hastalara ödem oluşumu ile ilgili bilgi vermek gerekmektedir.