SAĞLIKLI beslenme' deyince ilk akla gelen meyvelerden biri şüphesiz elma. Bu mucizevi meyvenin zayıflamadan, kolesterolü düşürmeye kadar pek çok yararı olduğunu söyleyen Medical Park Fatih Hastanesi uzmanlarından
Prof. Dr. Ziya Mocan, "Bir İngiliz atasözünde 'Günde 1 elma yiyenin doktora ihtiyacı kalmaz' denir.
Hakikaten zaman zaman en az tercih ettiğimiz bu meyvenin yararları saymakla bitmez" dedi.
Prof. Dr. Mocan, elmanın faydalarını şöyle anlattı:
TOK TUTUYOR
Haftada 5 adet elma yemek, içeriğindeki (özellikle kabuğunda bulunan) antioksidan sayesinde daha iyi akciğer fonksiyonu sağlar.
Astım gelişme riskini azaltır.
Kötü kolesterolü, içerdiği pektin maddesi ile düşürür. Bir elmada
3.5 gr lif bulunur. Tüm gün ihtiyacımız olan lif miktarının yüzde 15'ini teşkil eder.
Kalorisi çok düşüktür (80 kalori).
Bu nedenle zayıflama
diyetlerinde rahatlıkla kullanılır. İçerdiği lif nedeni ile suyla birlikte alındığında midede lifler şişer ve tok tutmaya faydalı olur.
SİRKELİ SUDA BEKLETİN
Çözülebilir lifi sayesinde kan şekerini düzenleyerek
serum şekerinde ani çıkış ve inişleri önler. Özellikle tarçınla alınan elma çaylarının bu özelliği daha fazladır.
Elmanın
kabuğundada yüksek oranda pektin olduğundan soyularak yenmemesi gerekir.
Fakat kabuğunda böcek ilaçları olma ihtimali olduğundan sirkeli veya limonlu suda tutabilirsiniz. Özel sıvılarda bu açıdan piyasada mevcuttur.
Elma, içeriğindeki
C ve E gibi vitaminlerle bağışıklılık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı vücut direncini artırır. Sık sık grip salgınları yaşadığımız bugünlerde gribe karşı daha güçlü durmak için elmayı yanınızdan eksik etmeyin.
Elma aynı zamandan beyin sağlığı açısından da çok önemli besinler arasında yer alır.
Düzenli olarak tüketilen elma hafızayı güçlendirir, Alzhemir gelişime riskini ise önemli oranda düşürür.
Cornell Üniversitesi tarafından yapılan araştırmalarda
kırmızı elmanın mevcut kanserli tümörlerin küçülmesini sağladığı tespit edilmiştir.
Günde 2 küçük elma felç olma
riskini yüzde 11 azaltıyor.