Ağrı kesici mideye zarar verir

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 09 Nisan 2013 Güncelleme 09 Nisan 2013, 00:00
Ağrı kesici mideye zarar verir

İÇİNDEKİLER

* 2 hafta önce ağrı kesici yuttum. Sonra dışkım siyahlaştı. Bulantım oldu. Arkadaşıma daha sonra anlattım. 'Mide kanaması geçirmişsin' dedi. Ne yapmalıyım?
Olabilir. Ağrı kesici ilaçların en önemli yan etkilerinden biri Sindirim Sistemi kanamalarıdır. Yemek borusu, mide, onikiparmak bağırsağı, ince bağırsak, kalın bağırsak kanamaları yapabilir. Eğer iltihap ülser varsa daha da kolay kanama meydana gelebilir. İç hastalıkları uzmanına git. Üst ve alt sindirim sistemi endoskopisi için muayene ol. Bazı kan testleri de gerekir. Bu arada ağrı kesici kullanma. Dışkını takip et. İlaç kullanmadan da kanama geçirme ihtimalin var.

* Yaklaşık 3 aydır sütyenimde beyaz lekeler görüyorum. Özellikle adet dönemimde memelerimde şişme ve ağrılar oluyor. Adetimin düzeni de bozuldu. Kadın doğum doktoruna mı gitsem?
Kesinlikle iyi olur. Hem adet düzensizliği, hem memelerle ilgili şikâyetler hormonlarına bakmamızı gerektiriyor. Prolaktin dediğimiz hormonların bu şikâyetlerle ilgisi olabilir. Kadın hastalıkları açısından da değerlendirilmen uygun olur. Tanı koyup takip etmek önemli. İleride çocuk sahibi olamamana neden olabilecek ihtimallerde var.

* Günde 13 saat çalışan, üniversite mezunu bir idareciyim. Eşimle ayda 2 veya 3 kez cinsel ilişki yaşayabiliyoruz. İnternette bakındım, kafam karıştı. Normal olarak ayda kaç kez cinsel ilişki yaşanmalı?
İnsanlar bilgisayar değil. Sabit sayılarla hayatımızı planlamayalım. Cinsel ilişki bir matematik değil. Eşinle birlikte isteyip hissedeceğiniz bir süreç. Herkesin istek, duygusal durumu, sosyal durumu ve bir sürü farklı şartları var. Çokluk her zaman başarı demek değildir. Eşinle bu konuyu konuşmak internetden fazla fayda sağlar. Gerilim az da olsa çok da olsa cinsel ilişkiyi olumsuz etkiler. Rahatla.

* Sağ akciğerim alındı. Tek akciğerle yaşarken nelere dikkat etmeliyim, nasıl beslenmeliyim?
Hangi hastalıktan dolayı ameliyat edildiğin çok önemli. Özellikle Mevcut durumunun muhafazası önemli. Kontrollerine ve varsa ilaçlarına itina göster. Vaktinde iç. Vaktinde kontrole git. Özellikle toplu yaşanılan yerlerde yerler de üst solunum yolu enfeksiyonu kapma riski artar. Hasta ziyaretlerini telefonla yapın. Uyku düzenine dikkat. Tansiyon ölçümünü ihmal etme. Burun tıkanıklığı var olan akciğerinden faydalanmanı azaltır. Alerjik yapıdaysan baharlarda tedbir al. Beslenmede yeşil sebze meyveden zengin beslen. Kansızlık şikâyetlerini arttırır. Tek akciğeri daha fazla yorar.

* Geçen yıl safra kesesi taşı aldırdım. Ama hala karnımda şişkinlik var. Basurum da var. Şişkinliğin nedeni o olabilir mi?
Hayır. Basurunun sebebi şişkinlik olabilir. Alınan safra kesesi taşı değil. Senin safra kesenin tamamını aldılar. Sindirimi için safra gerektiren özellikle, hayvani ve yağlı gıdaları sofranda azaltmadıysan hazımsızlık şikâyetin artar. Gaz, hazımsızlık şikâyetin azalmaz. Ayrıca burun tıkanıklığı olabilir diye baktır. Dışkılama ve gaz çıkartma ihtiyacın gelince erteleme. Papatya, ıhlamur, rezene, sinameki çayları iç. Hala geçmiyorsa tekrar doktor yolu görünündü demektir.