Ağrı kesici reflüyü azdırır!

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Mart 2013 Güncelleme 20 Mart 2013, 00:00
Ağrı kesici reflüyü azdırır!

İÇİNDEKİLER

* Uzun süredir doğru düzgün yemek yiyemiyorum. Yediğimde midem bulanıyor ve karnım ağrıyor. Cerrahiye gittim. 'Böbrek taşı var. Bol su iç' dedi. Su içtim ama geçmedi. Dahiliyeye gittim, 'reflü var' diyerek Nexuma ilacı verdi. Ağrılarım daha şiddetlendi ve acillik oldum. Tahlil yaptılar. Doktor ise sonuçlara bakıp 'Bir şeyin yok' dedi. Ne yapmalıyım?"
Yemek yeme sonrası mide bulantısı ve karın ağrısı şikâyeti böbrek taşına ait bir şikâyet değil. Ancak tetkiklerde ortaya çıkması önemli bir durum. Reflüye bağlı bu şikâyetler için ilaç alman yeterli değil. Reflü ile ilgili yemek yeme alışkanlıklarında değişmeli. Mide ilacından başka ağrı kesici gibi ilaçlar aldıysan ağrıları mide ilacına rağmen artabilir. Ayrıca ilaca rağmen mide ağrılarının olması üst sindirim sistemi endoskopisi yaptırmamızı gerektirir. Kızmak yok. Kızınca da mide asidi artar. Şikâyetini arttırır.

* 24 yaşında ve 39 kiloyum. Kilo alamıyorum. Ne yapmalıyım?

Kilo alamama şikâyetinin birçok nedeni var. İşin sırrı muayene bilgilerinde. Yine de bazı tavsiyelerim var. Öncelikle Stres, sıkıntı, evham, duygusal kişilik yapısı, moral bozukluğu varsa düzelt. Hiçbir şey seni hasta etmeye değmez. Ft4-TSH, tam kan sayımı, Glikoz, Crp, Tam idrar tahlili gibi temel tarama testleri gerekli. Dışkıda parazit incelemesi yapılması unutulmamalıdır. Özellikle burun solunumu yapamayan kişiler ağız yoluyla hava yutarlar. Bu da yalancı tokluk hissi yapar. İhtiyaç kadar bile gıda alınamaz. Sigara iştah kesicilerin başında gelir. Düzensiz yemek yeme, düzensiz uyuma.

* Ablam 35 yaşında. Evli ve 2 çocuğu var. Boyu 1,75. 1 ayda 55 kilodan 40 kiloya düştü. Kan değerleri normal. Beyin MR'ı temiz. Psikiyatrist 'anoreksiya' dedi. Ne yapmak gerek?

Bir ayda hızlı kilo veren birinde diğer nedenleri araştırmak gerekir. Troid bezinin aşırı çalışması, mide, kalın bağırsak, akciğer kanserleri ile ilgili muayene-tetkik bilgileri gerekir. Bazı kanserlerde kan testleri başlangıçta hiçbir belirti vermeyebilir. Bu konuyu takip edecek iç hastalıkları uzmanıdır. En azından Akciğer filmi, Dışkıda gizli kan testi, dışkıda parazit incelemesi, FT4-TSH yaptırmak gerekir. Muayene edilmeden takip edilmeden sonuç alınmaz.

* Bacaklarımda uyuşma, ayak altında ve sol kalçamda ağrı var. Sol ayağım soğuğa karşı çok duyarlı. Doktora gittim, bel fıtığına baktı ama temiz çıktı. Kan değerleri de normal.
Sinir kılıf hastalıkları, bazı mineral eksikliklerinde bu tarz şikâyetler olabilir. Her iki ayak EMG testi gerekebilir. Magnezyum, kalsiyum, Potasyum, D vitamini, B 12 vitamini düzeyleri değerlendirilmeli. Tanımlanmayan ağrı için CRP, RF istenebilir. Bunun için önce iç hastalıkları uzmanını seç. Tam muayene ol.

* Böbreğimin çürüdüğünü söylediler. Ameliyat gerekiyormuş. Niye ameliyat etmek istiyorlar?
Böbrek çürümesi; böbreğiniz görevlerinin yerine getirememesi demektir. Çeşitli nedenlerle bu olabilir. Bu böbreğin vücudunuzda kalmaya devam etmesi sonucu yan ağrısı, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları, böbreğinizde taş oluşumu, kanama ve hipertansiyon gibi komplikasyonlar gelişebilir.