Diyet hasta edebilir

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 16 Mart 2013 Güncelleme 16 Mart 2013, 00:00
Diyet hasta edebilir

İÇİNDEKİLER

* Eşim zayıflamak istiyordu. Sonra hastalık haline geldi. Şimdi istese de yiyemiyor. Hastaneye yatırmak istiyorlar. Ne yapalım?
Özellikle genel durumu bozulan hastaların yatarak takip ve tedavisi gerekir. Çok fazla ve hızlı kilo kaybı, durdurulamayan kusmalar, uzun süreli ilaç kullanılması gereken şeker hastalığıtroid bezinin az /çok çalışmasına bağlı hastalıklar, daha önceki ayaktan tedavilerde iyileşme sağlanamamış olması, yeme bozukluğu dışında diğer psikiyatrik hastalıkların varlığı söz konusu ise yatarak tedavi şart. Sakın reddetmeyin. Mutlaka Psikiyatriden destek alın.

* Kasıklarıma kadar kramp giriyor. Yürümekte zorluk çekiyorum. Nedeni ne olabilir?
Her 2 kasığa birden giren kramp şikayetlerinde öncelikle lif kas zorlanmaları akla gelir. Bu konu ile ilgili en iyi tedbir doğru egzersiz tekniklerini kullanmaktır. Bununla beraber magnezyum kalsiyum eksiklikleri tespit edilmeli gerekirse ilaç takviyesi yapılmalı. Ama en önemli konu doktor kontrolüne girmektir.

* Yaşadığım stres sonrası depresyon ilaçları verdiler. Son 2-3 aydır cinsel ilişkide doyuma ulaşamadan her şey bitiyor. Eşim de 'stresten' diyor.
Öncelikle karşılıklı anlayış gösteren, sıkıntıları paylaşan bir çift olmanız en önemli avantaj. Ani ve aşırı gelişen sıkıntılar, korkular, kullanılan ilaçlar cinselliği olumsuz etkileyebilir. Özellikle depresyon ilaçları sertleşmeyi, cinsel isteği engelleyebilir. İlacı yazan doktorunuza bilgi verin. Yeniden tedaviler düzenlensin.

* Cildimde kaşıntı ve sivilcelenme oluşuyor. Nasıl kurtulabilirim?
Öncelikli cilt doktoruna muayene olun. Tedavilerde ağızdan alınan haplar, haricen sürülen krem ve jeller kullanılır. Çoğu akne krem ve jelleri bir miktar soyulma, gerilme, kızarıklık gibi beklenen etkilere yol açabilir. Daha sonra bu etkiler gerileyebilir. Sabunların sivilceleri tedavi etmez. Yalnızca tedaviye yardım ederler. Sıkıntı, stres, evham da yapma...

* Yeni evli genç bir bayanım. İlişkiye girdiğimizde cinsel bölgemde ağrı duyuyorum. Ne yapmalıyım?
Kadınlarda karşılaşılan en sık şikayet budur. Öncelikle hemen eşinle bu şikayetini paylaş. Çünkü cinsel ilişki sırasında ortaya çıkan şikayetler birlikte çözülmezse evliliğinizi bile etkileyecek hale gelebilir. Vajina kuruluğu, iltihapları ilişki sırasında ağrıya neden olabilir. Bir kadın kastalıkları uzmanına muayene olun. Gerekirse iç hastalıkları uzmanı ve psikolog, psikiyatrist desteği gündeme gelebilir. Ama en önemlisi hemen eşinle şikayetini konuş.