Yaşlıya güvence

Türk insanı sağlıklı yaşlanacak. Yurt genelinde yaşlı sağlığı polikliniklerinin yaygınlaştırılması kararı alınırken, yaşlılara bakım sigortası yapılacak...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 19 Eylül 2011 Güncelleme 19 Eylül 2011, 01:58
Yaşlıya güvence

İÇİNDEKİLER

Hükümet, çalışma hayatındaki düzenlemelere paralel olarak sağlıklı yaşlanma ve bakım hizmetleri konusunda da önemli adımlar atıyor. Türkiye'de şu anda yüzde 8.6 olan yaşlı nüfus oranının 2030'da yüzde 15'e çıkacağını dikkate alan hükümet, yaşlılara yönelik sosyal politikalara büyük önem veriyor. Bu kapsamda, geçen yıl yaklaşık 350 bin hastaya evinde bakım hizmeti verilirken, pilot olarak uygulanan 'yaşlı sağlığı poliklinikleri' tüm Türkiye'de yaygınlaştırılacak. AB istihdam ve sosyal dayanışma programı PROGRESS kapsamında 'sağlıklı yaşlanma ve bakım hizmetleri' projeleri için de 2 milyon euroluk kaynak ayrıldı. 'Bakım Hizmetleri Stratejisi ve Eylem Planı' kapsamında da önemli adımlar atılacak.
Buna göre; bakım güvence modeli ve bakım sigortası oluşturulacak. Yaşlılar, fiziksel ya da zihinsel rahatsızlıkları olanlar bu sigortadan yararlanabilecek. Birçok Avrupa ülkesinde uygulanan bakım sigortası, işçi ve işverenden alınan primlerle finanse ediliyor. Bundan yararlanmak için en az 5 yıl sigorta aidatı ödemiş olmak gerekiyor.


Hazal ATEŞ