Yalnız Kurt Golyat nedir, kimdir? Kur'an'da Golyat'tan nasıl bahsedilir? Davut ve Golyat hikayesi nedir?

Bu akşam ATV ekranlarının iddialı yapımlarından olan Yalnız Kurt dizisinin ilk bölümü izleyici karşısına çıktı. 1. bölümüyle izleyiciyi kendine çekmeyi başaran Yalnız Kurt dizisi hakkında bazı detaylı bilgiler merak edilmeye başlandı. Osman Sınav'ın yapımcılığını üstlendiği Yalnız Kurt dizisi Türkiye'nin yakın tarihte yaşamış olduğu olayları konu alıyor. Özellikle Golyat karakteri merak edildi. Peki, Golyat nedir, kimdir? Kur'an'da Golyat'tan nasıl bahsedilir? Yalnız Kurt'ta geçen Golyat gerçekte var mı? İşte merak edilenler...

Giriş Tarihi 28 Ocak 2022, 22:33 Güncelleme 28 Ocak 2022, 22:36
Yalnız Kurt Golyat nedir, kimdir? Kur’an’da Golyat’tan nasıl bahsedilir? Davut ve Golyat hikayesi nedir?

İÇİNDEKİLER

ATV ekranlarında yer alan Yalnız Kurt dizisi ilk bölümüyle dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Bu akşam yayın hayatına başlayan Yalnız Kurt dizisinde Cihan Ünal, Hasan Denizyaran, Damla Colbay, Murat Han gibi iddialı oyuncular yer alıyor. Yalnız Kurt'ta geçen Golyat karakteri araştırılmaya başlandı. Peki, Yalnız Kurt Golyat nedir, kimdir? Kur'an'da Golyat'tan nasıl bahsedilir? Davut ve Golyat hikayesi nedir? İşte detaylar!

GOLYAT NEDİR?

Dizide bir metafor olarak kullanılacağı tahmin edilen Golyat adı pek çok farklı toplum ve dinde adı geçen, Peygamberlerin mücadele ettiği bir devdir. Câlût ya da Golyat MÖ 11. yüzyılda yaşadığına inanılan ve Tanah, Eski Ahit ve Kur'an'da bahsi geçen savaşçı dev. İsrail Krallığı'nın gelecekteki hükümdarı Davud (İslam'da Davud peygamber) ile yaptığı ve kaybettiği düello ile bilinir.

Tanah ve Eski Ahit'e göre Antik Filistin şehri Gat'tandır. 1. Samuel 17 bölümüne göre Antik Filistinliler, İsrail Kralı Şaul (İslam'da Tâlût) ile savaş halindeydiler ve Câlût her gün İsrail askerlerini düelloya davet ediyordu.

GOLYAT KİMDİR?

Sadece Davud Câlût'un karşısına çıkmaya cesaret edebildi ve onu sapanıyla yendi. Yenilmez savaşçılarını kaybeden Filistinlilerin cesareti kırıldı ve savaşı bırakarak kaçtılar. Devin kolları kesilerek tapınağa konuldu.

Câlût'u yenen Davud'un halk tarafından çok sevilmesi, adına maniler dizilmesi Kral Şaul'u endişelendirmeye başladı (1. Samuel, 18). Halkın Davud'u kral yapmak istediğini düşünmeye başladı ve onu öldürmeye karar verdi. Davud Şaul'dan kaçarken Câlût'un kılıcını yanına aldı (1. Samuel 21: 1-9).

Tanah ve Eski Ahit'teki bir başka bölümde (2. Samuel 21: 18-22) Beytüllahimli Yareoregim'in oğlu Elhanan'ın Câlût'u öldürdüğü söylenir. Akademisyenler bunun bir elle kopyalama hatası olabileceği düşünür, zira paralel başka bir bölümde "Elhanan, Gatlı Golyat'ın kardeşi Lahmi'yi öldürdü," denir.

KUR'AN'DA GALYAT'TAN NASIL BAHSEDİLİR?

Tanah, Eski Ahit ve Kur'an'da savaşçı bir dev olduğundan bahsedilir.

Bakara Sûresi'nde (249-251) Davud ve Câlût'dan kısaca bahsedilir. Câlût'un kafir bir kavimden olduğu, Davud tarafından öldürüldüğü ve Allah'ın Davud'a hükümdarlık bahşettiği söylenir.

GOLYAT (CÂLÛT) BOYU

Câlût'un boyu tarih boyunca çeşitli yazar ve çevirmenler tarafından gitgide büyütülmekle birlikte; eldeki en eski belgeler olan Ölü Deniz Tomarları'nda, 1. yüzyıl tarihçilerinden Josephus'un kayıtlarında ve 4. yüzyıl Septuaginta'sında (Yunanca Eski Ahit) "4 dirsek ve bir karış (span)" olarak verilir. Yaklaşık olarak 2 metreye denk gelen bu boy günümüz standartlarına göre devasa olmamakla birlikte Câlût çağdaşlarından yaklaşık yüzde 30 daha uzundu. Daha sonraki dönem belgelerde 6 dirsek ve 1 karış olduğundan bahsedilir ki bu da yaklaşık 3 metreye denk gelir.