Heyecan dorukta! İŞKUR TYP başvuruları ne zaman başlayacak? İŞKUR TYP başvuru şartları nelerdir?

Her yıl milyonlarca vatandaşı iş sahibi yapan İŞKUR tarafından yayımlanan ilanlar vatandaşlar tarafından yakından takip ediliyor. İş arayışı olanlar ise İŞKUR TYP alımı başvurularına her dönem yoğun ilgi gösteriyor. İlanlarla birlikte Türkiye genelinde tecrübeli, tecrübesiz personel alımı yapılıyor. Peki, İŞKUR TYP başvuruları ne zaman başlayacak? İŞKUR TYP başvuru şartları nelerdir? İşte İŞKUR TYP başvuruları hakkında merak edilenler...

Giriş Tarihi 21 Ağustos 2019, 18:53 Güncelleme 21 Ağustos 2019, 18:53
Heyecan dorukta! İŞKUR TYP başvuruları ne zaman başlayacak? İŞKUR TYP başvuru şartları nelerdir?

İÇİNDEKİLER

İŞKUR'un Toplum Yararına Program (TYP) kapsamında yapılacak olan alımlara yoğun ilgi gösteriliyor. Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) İŞKUR, TYP programları aracılığıyla istihdama aracılık etmeye devam ediyor. Bu nedenle pek çok kişi İŞKUR TYP başvuruları ne zaman başlayacak sorusuyla ilgili araştırmalarına devam ediyor. Peki, İŞKUR TYP başvuru şartları nelerdir? İşte adaylarda aranan o şartlar...

İŞKUR TYP BAŞVURULARI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Gözler şimdi TYP başvuru tarihlerine çevrildi. İŞKUR'dan yapılacak açıklama yakından takip ediliyor. Ancak henüz başvuru tarihlerine ilişkin bir açıklama yapılmadı.

TYP İŞ İLANLARI İÇİN TIKLAYINIZ

KATILIM ŞARTLARI NELERDİR?

Kuruma kayıtlı işsiz olmak,
18 yaşını tamamlamış olmak,
Emekli ve malul aylığı almıyor olmak,
Öğrenci olmamak (açıköğretim ve açık lise öğrencileri hariç),

KATILIMCILAR NASIL SEÇİLMEKTEDİR?

Katılımcıların seçiminde uygulanan 3 ayrı yöntem bulunmaktadır. Her Programın niteliğine göre bu yöntemlerden hangisinin kullanılacağı Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından belirlenir.

Noter kurası yöntemi,
Liste yöntemi,
Yüzde seksen noter kurası, yüzde yirmi liste yöntemi.

İstihdamında güçlük çekilen aşağıdaki gruplar Birinci Liste, bunlar dışında kalanlar İkinci Liste olacak şekilde tasnif edilecektir. Aşağıdaki grupların hepsi Birinci Liste'ye dâhil edilecek olup, gruplar arasında herhangi bir öncelik sıralaması bulunmamaktadır; Birinci listedeki başvuranlar tamamlanmadan 2. listeden başvuranlar yararlanıcı olamayacaktır.

Kadınlar,35 yaş üstü bireyler,
Engelliler,
Eski hükümlüler,
Terörle mücadelede malul sayılmayacak şekilde yaralananlar,

TYP'nin başvuru süresi sona erdikten sonra yeni katılımcı başvurusu alınamaz.
2017 yılında, TYP katılımcı seçiminde hakkaniyetin ve toplumsal huzurun sağlanması adına ''başvuru başlangıç tarihi aynı olan TYP'lere Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine göre (ADNKS) aynı adreste ikamet eden kişilerden yalnızca birinin katılabileceği'' ve ''ADNKS'ye göre aynı adreste oturanların, programa başvuru yapılan tarih dikkate alınarak gelir getirici bir işte çalışma sonucu elde ettikleri toplam kazançlarının net asgari ücretin üç katını aşması halinde söz konusu adreste oturan kişilerin TYP'ye katılamayacağı'' yönünde de düzenlemeler getirilmiştir.

KATILIMCILARA HANGİ ÖDEMELER YAPILMAKTADIR?

Asgari ücret (2.020,90 TL)
Vergi ve sosyal güvenlik prim giderleri (1.113,14 TL)

TYP HANGİ ALANLARDA UYGULANMAKTADIR?

Çevre temizliği
Kamusal altyapının yenilenmesi
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi okullarda çevre düzenlemesi
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi okullarda bakım onarım ve temizlik işleri yapılması
Restorasyon, tarihi ve kültürel mirasın korunması
Ağaçlandırma
Park düzenlemeleri
Vadi ve dere ıslahı
Erozyon engelleme çalışmaları

TYP UYGULAMA SÜRESİ KAÇ AYDIR?

TYP uygulama süresi, her bir program için en fazla 9 aydır. 27.09.2017'de, 01.01.2018'den itibaren başlangıçta sözleşmede belirlenen TYP süresinin sonradan uzatılamayacağına dair hüküm getirilmiştir.