11 Şubat Kim Milyoner Olmak İster sorusu: Güçlü ve üstün hükümdar anlamına gelen unvan hangisidir?

Kim Milyoner Olmak İster adlı bilgi yarışmasında sorulan "Güçlü ve üstün hükümdar anlamına gelen unvan hangisidir?" sorusu izleyiciler tarafından merakla araştırılıyor. İşte merakla araştırılan sorunun yanıtı...

Giriş Tarihi 11 Şubat 2019, 21:42 Güncelleme 11 Şubat 2019, 21:47
11 Şubat Kim Milyoner Olmak İster sorusu: Güçlü ve üstün hükümdar anlamına gelen unvan hangisidir?

İÇİNDEKİLER

Atv ekranlarında izleyiciyi ekran başına kitleyen Kim Milyoner Olmak İster adlı bilgi yarışmasında sorulan bir soru izleyiciler tarafından merakla araştırılıyor. "Güçlü ve üstün hükümdar anlamına gelen, Timur için de kendi tarihçileri tarafından sıkça kullanılan unvan hangisidir?" sorusu izleyicilerin dikkatini çekti. Şimdi birçok kişi bu sorunun yanıtını merak ediyor.

KİM MİLYONER OLMAK İSTER'DE DİKKAT ÇEKEN SORU

Soru: Güçlü ve üstün hükümdar anlamına gelen, Timur için de kendi tarihçileri tarafından sıkça kullanılan unvan hangisidir?
a) Ordubozan b) Başeğdiren c) Demirbüken d) Sahipkıran

Cevap: D (Sahipkıran)

TİMUR KİMDİR?

Tarihin gördüğü en büyük askeri ve siyasi dehalardan biri olarak kabul edilen Timur, sağ ayağı aksak şekilde yürüdüğü için kendisine Farsça Timurlenk, Türkçe olarak ise Aksak Timur denilmekteydi.

1371-1377 yılları arasında Harezm'e üç, Moğolistan'a iki sefer yaptı. 1378'de birinci Altın Ordu Seferi ile adını bütün dünyaya duyurdu. 1379'da Harezm'e bir sefer daha düzenledi. 1380'de Herat'a girdi. Böylece Harezm ve Horasan tamamen ele geçirildi. 1389'a kadar yaptığı seferlerle Turfan, Karaşar bölgelerini zaptetti ve Uyguristan'ı kendisine bağladı.

1390-1391 yılları arasında yeniden Altın Ordu Seferi'ne çıktı. Bu seferi düzenlemesine Altın Ordu hükümdarı Toktamış Han'ın vefasızlığı neden olmuştu. Çünkü önceki seferlerinde Timur, Toktamış Han'ı desteklemiş, onun düşmanlarını bertaraf etmişti. Toktamış Han bu destek sayesinde güçlenince Timur'a karşı isyan etmişti.

Bu seferinde Doğu Avrupa'ya hakim olan Toktamış'ı yıkmak için onun bütün ülkesini ele geçirmek zorunda kalmıştı. Bu durum Rusya'nın güçlenerek yayılmasına yol açmıştı. Tarihçiler bu nedenle Timur'u suçlamaktadır.

Timur, 1401 yılına kadar yapılan dört seferle Irak ve Güney Anadolu, 1398-1399 seferleriyle Delhi Sultanlığı'nı, 1401-1402 seferleriyle de Suriye'yi fethetti.

1402 yılında Ankara Savaşı'yla da Yıldırım Bayezid'i yenerek Osmanlı Devleti'ni 11 yıl sürecek Fetret Devri'ne soktu.

Timur, 18 Şubat 1405 tarihinde Kazakistan'ın Otrar bölgesinde Çin'e sefere giderken 69 yaşında kulunç sebebiyle hayatını kaybetti. Cenazesi Semerkant'ta bulunan Gur-e Amir'de defnedildi.