KAAN Milli Savaş Uçağı ÖZELLİKLERİ ve MENZİLİ! KAAN ne zaman uçacak? Yerli uçağımız o gün göklere çıkıyor!

TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, Türk mühendislerin özverili ve azimli çalışmaları sayesinde önemli bir başarıya imza attıklarını ifade ediyor. Bu çerçevede, Kaan adlı uçuş aracının test süreçlerinin başarıyla tamamlandığını vurguluyor. Temel Kotil, Türk mühendislerinin geliştirdiği ve büyük bir merakla beklenen Kaan'ın, test aşamalarını başarıyla geçtiğini açıkladı. Bu gelişme, Türkiye'nin havacılık ve uzay sanayiindeki ilerlemesini gösteren önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. KAAN'ın uçuş tarihi, bu başarının somut bir göstergesi olarak öne çıkıyor. İşte KAAN'ın uçuş tarihiyle ilgili detaylar...

Giriş Tarihi 24 Kasım 2023, 08:48 Güncelleme 24 Kasım 2023, 08:48
KAAN Milli Savaş Uçağı ÖZELLİKLERİ ve MENZİLİ! KAAN ne zaman uçacak? Yerli uçağımız o gün göklere çıkıyor!

İÇİNDEKİLER

Türkiye'nin kendi üretimi olan milli muharip savaş uçağı Kaan için heyecan dorukta. TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil ve Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Kaan'ın ilk uçuş tarihine dair açıklamalarda bulundu. Peki, KAAN savaş uçağı ne zaman uçacak? KAAN savaş uçağı özellikleri neler? İşte detaylar...

TARİH VERİLDİ!

Temel Kotil, Kaan'ın uçuş tarihi konusunda ilk kez net tarih vererek, "Benim derdim şuan da ne biliyor musunuz? Benim önemli konum, Kaan'ın uçması da, sene sonu uçacak inşallah. Ama bu değil. Benim en önemli konum, 50 sene sonra bu şirket ne olacaktır" ifadelerine yer vermişti.

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ise net tarih bilgisi vererek, Kaan'ın ilk uçuşunu 27 Aralık tarihinde yapacağını duyurdu.

KAAN MİLLİ SAVAŞ UÇAĞI ÖZELLİKLERİ

Düşük Görünürlük

KAAN, düşük radar izi ve görünürlük özellikleri ile düşman tarafından tespit edilme riskini minimize eder.

Dâhili Silah Yuvası

Uçağın gövdesinde dâhili silah taşıma kapasitesi bulunur, bu da aerodinamik performansın artırılmasına ve düşman radarlarından kaçınmaya yardımcı olur.

Yüksek Manevra Kabiliyeti:

KAAN, yüksek manevra kabiliyetine sahip olarak hava muharebe şartlarında üstün performans sergiler.

Artırılmış Durumsal Farkındalık:

Uçak, çevresel koşullar ve tehditlere karşı gelişmiş durumsal farkındalık sağlayan sensörlerle donatılmıştır.

Sensör Füzyonu:

Farklı sensörlerden gelen verilerin entegrasyonu sayesinde KAAN, daha kapsamlı ve doğru bir görüntüleme sağlar.

Çift Motorlu Konfigürasyon

KAAN, çift motorlu konfigürasyona sahiptir, bu da motor güvenilirliğini artırarak çeşitli operasyonlarda kullanım esnekliği sağlar.

Özgün Motor Geliştirme Projesi

Hava aracında kullanılacak özgün motorun geliştirilmesi projesi yürütülmektedir, bu da uçağın özgün yetenekler kazanmasına olanak tanır.

Çok Rollü Savaş Uçağı

KAAN, hem hava-hava muharebesi hem de hava-yer muharebesi için üstün kabiliyetler sunan bir çok rollü savaş uçağıdır.

Yüksek Hava Hâkimiyeti

KAAN, sahip olduğu özelliklerle hava hâkimiyetini sağlayarak operasyonlarda üstünlük elde etmeyi amaçlar.

Yeni Nesil Silahlarla Donatma

Uçak, yeni nesil silahları kullanma kabiliyetine sahiptir, bu da muharebe menzilini artırır.

Hassas ve Tam Vuruş Yeteneği

Yüksek ve süpersonik hızda dâhili silah yuvalarından hassas ve tam vuruş yeteneği ile hedeflere etkili bir şekilde müdahale edebilir.

Yapay Zekâ ve Nöral Ağ Desteği

KAAN, yapay zekâ ve nöral ağ desteği ile artırılmış muharebe gücüne sahiptir, bu da operasyonlarda daha etkili ve adaptif bir performans sağlar.

Pilot İş Yükünü Azaltan Kokpit Tasarımı:

Kokpit tasarımı, pilotun iş yükünü en aza indirgemeye yönelik olarak geliştirilmiştir, pilot durumsal farkındalığını artırmak için bilişsel, fiziksel ve çevresel faktörler göz önünde bulundurulmuştur.

KAAN KAÇINCI NESİL?

KAAN Türkiye'nin 5. nesil savaş uçağıdır.

"KAAN'IN ŞUANDA MOTORU VE FIRLATMA KOLTUĞU HARİÇ HER YERİ MİLLİ VE YERLİ"

Kotil, Kaan uçağının şuanda motoru ve pilot fırlatma koltuğunun yerli olmadığını kaydederek, şöyle devam etti:

"Bunun bir motoru, pilot fırlatma koltuğu yurt dışından. Gerisi yerli ve milli. TR Motor, bize söz verdi. 2028'te motoru verecek, bunun içerisine takacağız. O da halloldu. Fırlatma koltuğunu da TUSAŞ olarak hallediyoruz. Yüzde yüz yerli."

"TÜM DÜNYANIN GÖRMESİ İÇİN UÇMASI GEREKİYOR"

Kotil, Kaan'ın ne olduğunu tüm dünyanın görebilmesi için başarılı bir şekilde uçurmaya çalıştıklarına anlatarak, "Bu Kaan, Türkiye'nin yüzünü değiştirecek. Dua edin, biz de uçurmaya çalıyoruz. İnşallah, ikinci yüzyılın ilk aylarında uçurma gayreti içerisindeyiz. Bütün dünyanın ne olduğunu görmesi için uçması gerekiyor. Ve uçuyor. Çok yakınız ona. Bütün testleri yapılıyor" diye konuştu.