Dijital zorba Twitter'ın mavi tik oyunu! Gerçek kişilere yok sahte profillere var!

Birçok konuda denetim ve düzenlemeden bağımsız olan sosyal medya ağları, yalan haber yaymak isteyenlerin en çok başvurduğu platform olarak öne çıkıyor. Birçok manipülatif haber, sahte profiller üzerinden sosyal medyada dolaşıma sokuluyor. Twitter gibi sosyal medya ağları da siyasi operasyon yapmak adına sahte profillere göz yumarken, siyasi görüşüne uymayan devlet başkanlarını bile sansürlüyor. Son olarak Twitter'ın onayladığı 6 sahte Türk kullanıcı hesabının da Haziran ayının aynı günlerinde açıldığı, hiç bir hesabı takip etmediği ve ortalama bin takipçilerinin olduğu ortaya çıktı. Bu takipçilerin 977'si onaylanan sahte altı hesabı da takip ediyor. İşte Twitter'ın mavi tık oyununun ve sosyal medyada yürütülen algı operasyonunun çarpıcı detayları...

Giriş Tarihi 13 Temmuz 2021, 12:54 Güncelleme 13 Temmuz 2021, 22:28
Dijital zorba Twitter’ın mavi tik oyunu! Gerçek kişilere yok sahte profillere var!

İÇİNDEKİLER

Twitter, mavi tik onay sürecini birkaç ay önce yeniden hayata geçirdi. Böylece kullanıcılar hem web hem de mobil uygulamalarda hesap seçenekleri üzerinden başvuru yapabiliyor.

Onay rozeti alabilmek için çeşitli koşulların sağlanması gerekiyor. Başvuru yapan devlet kurumları; şirketler, markalar ya da gazetecilerin hesapları birkaç haftalık araştırma sürecinin ardından Twitter tarafından mavi tik alabiliyor.

İSİMLER AYÇA MELEK, KÜBRA VE RABİA AMA PROFİLLER SAHTE
Türkiye'de son zamanlarda çok sayıda hesabı onaylayan Twitter'ın sahte hesaplara da mavi tikli rozet verdiği ortaya çıktı. Yenişafak'ın haberine göre Twitter'ın sahte profilleri onaylama skandalını Conspirador Norteño isimli Twitter kullanıcısı ortaya çıkardı.

ANLAMLI TÜRKÇE KELİMELER KULLANILMIŞ
Dikkat çekici detaylardan bir diğeri de profil isimleri. Tüm bu profil isimleri tamamen anlamlı Türkçe kelimelerden oluşturulmuş. Yani @kayitli, @donmedim, @degismece ve @anlamislar bunlardan bazıları. Ayrıca diğer iki profil ismi de @aykacti ve @aykacmis şeklinde.

Onaylanan profillerin tamamı 16 Haziran - 17 Haziran'da oluşturulmuş durumda. Ayrıca bu profillerden şu ana kadar hiçbir tweet atılmamasına rağmen hepsinin yaklaşık 1000 takipçisi var. Üstelik bu takipçilerin çok büyük bir kısmı tamamen aynı. Ayrıca hepsi 190 kişiyi takip ediyor. Yani aslında Twitter'ın mavi tik onay sürecinde geçirdiği 'aktiflik' kriteriyle de bağdaşmıyor.



Bu altı profilden ikisinde (@kayitli ve @aykacti) profil fotoğraflarında gerçek insanlar kullanılıyor. Ancak bunlar da tamamen çalıntı.

Takipçi listesindeki 976 hesap, 1212 hesaptan oluşan bir bot kullanıcı hesaplarının parçası. Ayrıca bu hesaplar, diğer üyeleri takip eden kişiler ve botlar tarafından öne çıkarılan takipçilerle destekleniyor.

Ayrıca hesaplardaki profil fotoğrafları GAN adı verilen bir yapay zeka tekniğiyle oluşturulmuş durumda. Burada bir karmamekanizması kullanılıyor.

Böylece profil fotoğrafları toplamda 160 sahte insan yüzü, 169 sahte kedi ve 183 anime resminin karışımıyla oluşuyor. Kalan hesaplarda ise varsayılan profil fotoğraflarına yer veriliyor.

ASIL AMAÇ MANİPÜLASYON YAPMAK
Mavi tik ya da diğer adıyla onay rozeti alan hesaplar, diğer hesaplardan daha güvenli görünüyor. Dolayısıyla sahte profillerin onaylanmış olması çeşitli manipülasyon konularını gündeme getiriyor.

Facebook, Twitter ve Instagram gibi platformlar birçok kişi tarafından algı oluşturmak amacıyla kullanılıyor. Dolayısıyla 2023 seçimleri öncesinde Türkiye'de yürütülmek istenen algıya sahte hesaplarla katkıda bulunulması söz konusu olabilir.

TWİTTER MAVİ TİK BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
Twitter'da mavi tik başvurusu yapabilmek için web ya da mobil uygulama fark etmeksizin öncelikle Ayarlar ve Gizlilik seçeneklerine tıklamak daha sonrasında Hesabın üzerinden Hesap Bilgileri bölümüyle detaylara erişmek gerekiyor. Bu noktada Twitter şifreniz isteniyor ve şifre girildiğinde detaylar Onaylanmış bölümünden görülebiliyor.

Başvuru kısmı açıksa profilinizin tanımlamasını; bağlantı paylaşımlarını ve ek görselleri Twitter'a gönderebilir onay sürecini başlatabilirsiniz. Tabii asıl karar verici mecra Twitter ve dolayısıyla başvuru yapıldıktan sonra kullanıcıların beklemekten başla yapabileceği herhangi bir şey yok.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN