Elçiye zeval oldu

ABD Büyükelçisi'nin basın-yargı özgürlüğüne ilişkin sözleri kızdırdı... AK Partili Çelik: Elçiler içişlerimize karışamaz. Sınırlarında kalacaklar.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Şubat 2011 Güncelleme 17 Şubat 2011, 00:00
Elçiye zeval oldu

İÇİNDEKİLER

ABD'nin yeni atanan Ankara Büyükelçisi Francis Joseph Ricciardone, yaptığı "özgür basın ve özgür yargı" açıklamalarıyla, Ankara'nın sıcak gündemini biraz daha ısıttı. Türkiye'de bir yandan "basın özgürlüğü"nden söz edilirken, bir yandan da "gazetecilerin gözaltına alındığını" belirten Büyükelçi'ye en büyük tepki hükümet kanadından geldi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, "Büyükelçiler bizim içişlerimize karışamazlar, bizim iç politikamızı dizayn edemezler" tepkisini gösterdi ve şöyle devam etti:

'NİYE SORUYORSUNUZ' "
Bu konuda kendilerine biçilmiş olan bir alan, çizilmiş olan bir sınır vardır. Bu sınırda, ABD büyükelçisi de olsa, Rusya büyükelçisi de olsa hangi büyükelçi olursa olsun orada durmak zorundadır. Ancak basın özgürlüğünden yana olduğunu her insan söyler, ben de söylerim, siz de söylüyorsunuz, Odatv ile ilgili olarak da söylüyorum. Ama bazı şeyleri de birbirine karıştırmamamız lazım. Şap ile şeker birbirine benzer ama çok farklı şeylerdir. Gözaltılar sorulduğunda, 'Benim bildiğim konular değil' demesi çok normal. Siz de bu işle ilgili olmayanlara niye soruyorsunuz...''

BANA ÖYLE DEMEMİŞTİ
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise Büyükelçi ile yemekten bir gün önce yaptığı görüşmeyi anlattı ve şu yorumu yaptı: "Oysa kendisi bana Türkiye'deki demokratikleşme adımlarını övmüştü. Gazetelerden etkilenmiş olabilir."

'BİZ NE OLDUĞUNU ANLAMIYORUZ'
Rıccıardone, önceki akşam evinde verdiği davette, Ergenekon sürecini değerlendirirken, "Bir yanda gazeteciler gözaltına alınıyor, bir yanda basın özgürlüğü deniyor. Biz anlamıyoruz onun için sizlere soruyoruz. Demokrasinin bir diğer olmazsa olmaz şartı özgür ve bağımsız yargıdır. Bu demokrasi için şarttır" ifadelerini kullanmıştı.

TÜRKİYE'YE 'ZOR' GELDİ
Rıccıardone'nin Türkiye'ye atanması, Türk-Amerikan ilişkilerinde sert rüzgarların estiği bir dönemde Kongre engeline takılmış, ABD Senatosu Büyükelçi'ye bir türlü onay vermemişti. Ancak sonunda ABD Başkanı Barack Obama nadiren kullandığı bir yetkiyle Senato'yu by-pass ederek elçiyi yollayabilmişti. Kongre'de Ricciardone'yi veto eden kesimin başını da Kansaslı senatör Sam Brownback çekmişti.

BAŞBAKAN'A ELÇİ SORUSU
BÜYÜKELÇİ'nin sözleri, muhalefeti de harekete geçirdi. DSP İstanbul Milletvekili Süleyman Yağız, yazılı bir önergeyle Başbakan Erdoğan'a "ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ricciardone'nin basın özgürlüğüyle ilgili görüş ve gözlemlerini nasıl karşılıyorsunuz" diye sordu.