Toplu Nakit Paranızı Hemen Alıyorsunuz! SGK'dan Müjdeli Haber Geldi

SGK'dan toplu prim iadesi talep eden bireyler, başvurularının incelenmesini beklemelidir. Başvurusu uygun görülen kişilere, yapılan hesaplamalar sonucunda ödeme gerçekleştirilecektir. Ancak, vatandaşların bu ödemelerin çok yüksek meblağlarda olmayabileceğini akıllarında bulundurmaları önemlidir.

Giriş Tarihi 02 Nisan 2024, 10:25 Güncelleme 02 Nisan 2024, 10:25
Toplu Nakit Paranızı Hemen Alıyorsunuz! SGK’dan Müjdeli Haber Geldi

İÇİNDEKİLER

Türkiye'de emeklilik hayali kuran pek çok vatandaş, çeşitli nedenlerle gerekli prim gün sayısına ulaşamamaktadır. Bu durumda olanlar için SGK, prim iadeleri uygulamasını hayata geçiriyor. Bu uygulama, emeklilik yaşına ulaşmış ancak yeterli prim ödemesi yapmamış kişilere yöneliktir ve hem SSK kapsamında sigortalı çalışmayanlar hem de 4A veya 4B sigorta türlerine dahil olanlar için geçerlidir.

Hangi Primler İade Edilmez?

SGK'nın gerçekleştirdiği toplu prim iadeleri, Genel Sağlık Sigortası (GSS) primleri ve borçlanılan tutarları kapsamamaktadır. Ayrıca, 2008 sonrasında ödenen işveren primleri de iade edilmez.

Geri Alınabilen Primler

  • 4A (SSK) altındaki çalışanlar için 2008 yılından önceki işçi ve işveren primleri iade edilebilirken, 2008'den sonra sadece işçi primleri iadesi yapılabilmektedir.
  • 4B (BAĞ-KUR) altındaki çalışanlar için ise tarih ayrımı olmaksızın hem işveren hem de işçi primleri iadesi mümkündür.

Başvuru Süreci

Prim iadesi almak isteyen vatandaşlar, ikametgahlarına en yakın Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğüne veya ilçe merkezlerine dilekçe ile başvuruda bulunmalıdırlar.

Vefat Edenlerin Mirasçılarına İade

Vefat eden kişilerin, ölüm aylığı almayan kanuni mirasçıları da prim iadeleri için başvuruda bulunabilirler. Bu başvurular, SGK İl Müdürlükleri veya İlçe Merkezlerine yapılmalıdır.