Eğer bu şartları karşılıyorsanız siz de çift maaş, hatta üç maaş alabilirsiniz! SGK, emekliler için üç maaşa kadar ödeme yapıyor!

SSK, Bağ Kur ve Emekli Sandığı bağlamında emekli maaşı alan vatandaşlar için birden fazla maaş alma imkanı var. SGK'tan emekli maaşı alan vatandaşlar için çifte maaş hatta üç maaş müjdesi verildi. Son dönemde emekli maaşlarını arttırmak için çok çeşitli alternatifler sunulmaya başlandı. Konuya dair gelen son haberlere göre çift maaş imkanın emekli, dul, çalışan ve başka çoğu SGK'lı vatandaşın yararlanabileceği öğrenildi. Bir dilekçe ile basitçe müracaat yapılabilecek. İşte SGK çift maaş fırsatı detayları…

Giriş Tarihi 27 Haziran 2022, 07:58 Güncelleme 29 Haziran 2022, 17:13
Eğer bu şartları karşılıyorsanız siz de çift maaş, hatta üç maaş alabilirsiniz! SGK, emekliler için üç maaşa kadar ödeme yapıyor!

İÇİNDEKİLER

SGK bağlamında sigortalının vefatı sonrasında geri kalanlara ödenen emekli aylıklarına ek olarak çift maaş alma hakkı verilmeye başlandı.
Dul - yetim maaşı ya da ölüm aylığı olarak da tariflenen bu ödemelere ek olarak bu haklardan emekli maaşı alan bireylerin de yararlanmasının önü açıldı. Hali hazırda emekli maaşı alan kişiler, çifte maaş hem de üç maaşa kadar SGK'dan destek alabilecek. Birçok vatandaş bilhassa aldıkları maaşların kesilebileceği endişesi nedeniyle bu haktan yararlanmayı tercih etmiyor.

SGK içeriğinde yer alan ve emeklilik türü fark etmeksizin, vefat eden eşinin sonrasında dul aylığına da müracaat yapılarak kişilerin çift maaş alması olası duruma getirildi. Bu kapsamda yer alan bütün vatandaşlar söz hususu haktan rahatça yararlanabilecekler. Emeklilerin geçim dertlerinin her geride bıraktığımız gün katlanarak arttığı zamanlarda SGK doğrultusundan sağlanan bu tip uygulamalar ise milyonlarca vatandaşın yüzünü güldürmeyi başarıyor.

Sigortalılık Türü Fark Etmiyor! Herkes Alıyor

SGK doğrultusundan birtakım özel haller için çift maaş ödeme yapması sağlanıyor. Vatandaşların mağduriyetlerinin en aza indirilmesine yönelik başlatılan programlar yardımıyla çift maaş alabilmek isteyenler amacıyla sigortalılık türü de fark etmiyor.

SGK kapsamında yer alan SSK, Emekli Sandığı ve Bağ Kur sigortalılık türü fark etmeksizin, vefat eden eşlerinin sonrasında dul aylığı ile emekli maaşına ek ikinci bir maaş alma seçeneğinden de yararlanılması olası olacak.

Söz konusu olan program ile örneğin; SSK emeklisi bir vatandaş, eşinin vefatı sonrasında dul aylığı alabiliyor. Bu kapsamda vefat eden eş SSK ya da Bağ Kur kapsamında yer alıyorsa geride kalan eş maaşın yüzde 50'sini alabiliyor. Emekli Sandığına tabi ise yüzde 75'ine kadar söz hususu maaştan yararlanabiliyor.


Bazı Hallerde Üç Maaşa Kadar Çıkıyor

* Kocası ölen bir kadın eğer emekli ise hem kendi emekli maaşını hem de kocasından kalanı maaşı alabiliyor. Yani çift maaş alır.

* Dul eş çalışabilir. Hem eşinden hem de sigortalı olarak çalıştığı yerden maaş alır ve şartlar oluşursa emekli de olur.

*Dul kalan eş eğer emekli ise ve çalışıyor ise eşinin maaşıyla birlikte üç maaşı da alabilir.

* Kız çocuk çalışmıyorsa, ölen anne babasından aylık alıyor.

* Kız çocuk çalışmaya başlarsa, SSK ya da Bağ-Kur'dan bağlanan aylık kesiliyor.

* Emekli Sandığı'ndan bağlanan aylık ise kız çocuğu SSK'lı ya da Bağ-Kur'lu olarak çalışıyorsa, kesilmiyor. Memur olursa kesiliyor.

* Çalışmayan bekâr kız çocuğunun da çift maaş alma imkânı var. 1 Ekim 2008'den itibaren, yetim kız çocuğu ölen anne ve babasından iki maaş alabilir. Yüksek olanın tamamı, diğerinin ise yarısını alıyor. Evlenince maaşı kesiliyor.

* 1 Ekim 2008'de 5510 Sayılı Yasa yürürlüğe girmeden önce, dul kalan ve çalışmayan kadına kurumlar (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı) farklı olmak şartıyla, eşten ve babadan aylık veriliyordu. 1 Ekim 2008'den sonra çift maaş kalktı.