Emekli maaşlarından en fazla ne kadar kesinti yapılır? Mutlaka başvurun ve bunu yapın

İcra uzmanı Caner Çakı, "Emekli maaşınıza haciz gelirse icra müdürlüğüne itirazda bulunarak haczi kaldırın" dedi. Çakı, icra müdürlüklerinin alacaklının talebi üzerine emekli maaşlarından kesinti yaptığını hatırlatarak, "Emekli maaşından yapılan bu kesintisi alınan maaşın en fazla yüzde 25'i kadar yapılabiliyor.

Giriş Tarihi 23 Haziran 2020, 09:52 Güncelleme 01 Temmuz 2020, 15:43
Emekli maaşlarından en fazla ne kadar kesinti yapılır? Mutlaka başvurun ve bunu yapın

İÇİNDEKİLER

Milyonlarca emeklinin maaşları bazen eksik yatabiliyor. Bu anlamda SGK tespit ediyor ve bazı vatandaşların emekli maaşları yıllar sonra bazı hatalardan dolayı kesiliyor. Bunun için 10 yıllık süre çok önemli. Emekli maaşı kesintisi devlet kurumuna borçlu olmanız (vergi borcu, idari para cezası gibi...) ve bu borcun icra takibine düşmesi sonucunda aylığınıza 1/4 oranında gerçekleşir. İşte son dakika haberi ve detaylar takvim.com.tr'de


"İcra ve iflas kanunu emekli maaşlarına kısmi olarak hazce karar vermiştir"

Sosyal güvenlik hukukunda ise olayın farklı olduğunu belirten icra uzmanı Çakı, "İcra ve iflas kanunu emekli maaşlarına kısmi olarak hacze karar vermiştir fakat 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'na göre çok farklıdır. Sosyal güvenlik hukuku, sigortalılar ve hak sahiplerinin gelir, aylık ve ödeneklerinin haczedilmesini yasaklamıştır. Kanun sadece bununla kalmayarak sigortalıların ve onların geride kalan eş, çocuk, ana ve baba gibi hak sahiplerinin gelir, aylık ve ödenekleri koruma altına alınmıştır. Haczi yasaklanan gelir, aylık ve ödeneklerin haczedilmesine ilişkin talepler, icra müdürü tarafından reddedilmesi gerekmektedir. Bunun tek istisnası ise borçlunun ben bu borcu ödemek istiyorum maaşımdan kesilebilir demesidir" diye konuştu.


"Haczi yasak olan maaşınızın kesintiye uğradığını şikayet edebilirsiniz"

Emekli maaşınıza haciz geldiği takdirde kanuna aykırı olarak haciz kesintisi yapıldığını ve bu kesintinin sonlandırılmasının mümkün olduğunu belirten Çakı, "Haciz kesintisi koyan icra müdürlüğüne başvurarak, 5510 sayılı kanunun uygulanmasını talep edin. Büyük ihtimalle talebiniz cevap bulacaktır. Bulmadığı takdirde ise icra tetkik merciine başvurarak, haczi yasak olan maaşınızın kesintiye uğradığını şikayet edebilirsiniz. İcra tetkik hakimi sizin şikayetinizi inceleyecek, maaşınızdaki haczin kaldırılması kararı verecektir" ifadelerini kullandı.

Hangi durumda kesinti olur?

Devlet kurumuna borçlu olmanız (vergi borcu, idari para cezası gibi...) ve bu borcun icra takibine düşmesi sonucunda aylığınıza 1/4 oranında (yüzde 25) kesinti uygulanır.

Nafaka borcunuzun olması ve dava edilmeniz durumunda emekli maaşınız nafaka bedelinden azsa maaşınızın tamamına el konulabilir.

Muayene ücretleri, reçete ve ilaç katılım payları maaşınızdan kesilir. Muayene katılım paylarını e-Devlet'ten sorgulayabilirsiniz.

Dernek aidatları nedeniyle de maaşta eksilmeler olabilir.

Dernek aidatları yılda bir kez ve şubat ayında kesiliyor.

Banka kredi kartı ve kredi borcu nedeniyle maaş azalabilir.