Ev hanımlarına emeklilik yolu açılıyor! Hiç sigortası olmayan ev hanımları...

Çalışmadan nasıl emekli olunur? Kadınların iş hayatına katılmasıyla alakalı girişimler desteklenmeye devam ediyor. Son gelişmeler ile birlikte ev hanımlarına önemli bir fırsat sunuluyor. Ev hanımlarına 25 yıl evli kalarak emekli olma konusu daha önceden sıkça gündeme gelmişti. Bir süredir unutulan ev hanımlarına emeklilik konusu yeniden araştırılır oldu.

Giriş Tarihi 22 Nisan 2020, 10:46 Güncelleme 20 Mayıs 2020, 18:07
Ev hanımlarına emeklilik yolu açılıyor! Hiç sigortası olmayan ev hanımları...

İÇİNDEKİLER

Kanun TBMM'den geçer ve yasalaşırsa bu şartları taşıyan kadınlara emeklilik hakkı verilecek. Ev hanımları , kanunda belirtilen yaş şartıyla ve ilgili kanunda belirlenen kazanç sınırları içinde yapılacak hesaplama sonrası ortaya çıkacak rakamı peşin şekilde ödeyecek. Peşin şekilde ödemenin yanı sıra kadınlar borçlanarak yaşlılık aylığı almaya yani emekli olmaya hak kazanabilecek.

ÇALIŞMAYAN KADINLARA EMEKLİLİK MÜJDESİ

Sigortalı olmayan ev kadınlarının emekli olabilmesi için Meclis'e kanun teklifi verildi. Teklif yasalaşırsa, evliliklerinde en az 25 yılını tamamlayan kadınlar faydalanabilecek. Çalışmayan Kadınların Emekli Olması İçin Meclise Kanun Teklifi Verildi.

EV HANIMLARINA EMEKLİLİK İDDİASI

Son dönemlerde bazı basın yayın organlarında yer alan haberlerde bu konuya dair çok fazla haber yapıldı. Bu haberlerde herhangi bir iş yerinde çalışmayan kadınların 25 yıl evli kalmaları halinde emeklilik elde edecekleri öne sürüldü. Bu düzenlemenin kanun teklifi ile meclise sunulduğu iddia edilirken düzenlemenin onaylanması halinde kadınlara emeklilik hakkı verileceği yansıtıldı.

O ÇALIŞMALAR ÇOK ESKİ

Geçmiş yıllarda bu konuya dair meclise bir düzenleme sunuldu. Ancak o kanun teklifi onaylanmadı. O düzenleme tekliflerinin ardından ise konuya dair yeni çalışmalar yapılmadı.

EV HANIMLARINA BORÇLANMA ŞANSI

Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Sosyal Güvenlik Komisyonu Başkanı Ali Duman, ev hanımları için TBMM´ye sunulan teklifin yasalaşması halinde, ev hanımlarının "çalışmasa dahi borçlanarak emekli" olabileceğini belirtti.

Konuyla ilgili soruları yanıtlayan Duman, "Ülkemiz genelinde milyonlarca ev hanımı çalışmadıkları için emekli olamıyor" diye anımsattı ve ekledi:

2008 yılından sonra çalışmaya başlayan kadınlar için ise emekli olup tam aylık alabilmeleri için 7.200 gün yani toplamda 20 yıl çalışmaları gerekiyor. Çalışma hayatına katılmayan veya emekli olacak süre kadar çalışamayan ev hanımları ise emeklilik gibi çok önemli bir sosyal haktan yararlanamamış oluyorlar.