Çoğu vatandaşın haberi yok! SGK ayda 2135 TL veriyor...

Sosyal güvencesi olmayan veya alma imkanı bulunmayan 65 yaş üstü vatandaşlara devlet yaşlılık maaşı veriyor. Bu maaş sayesinde yaşlılar, devletten 2135 TL yardım alabiliyor. Bu anlamda 65 yaş aylığı, yaşlıların yoksulluğa düşmeden temel ihtiyaçlarını karşılayabilmesi adına bağlanan aylıktır.

Giriş Tarihi 21 Nisan 2020, 09:44 Güncelleme 10 Mayıs 2020, 01:50
Çoğu vatandaşın haberi yok! SGK ayda 2135 TL veriyor...

İÇİNDEKİLER

Emekli olmayana 2135 TL ödeme fırsatı vatandaşlar tarafından yoğun şekilde araştırılmaya devam ediyor. Bu anlamda haberimizde detaylı bilgiler verdik. Sosyal güvenlik sistemi yaşlı ve muhtaç kişilere her türlü desteğin sağlanması için düzenlemeler içeriyor.

Yaşlılık Aylığı Şartları Nelerdir?

Gelirin yanlış beyan edilmesi, usulsüzlük, sahte belge gibi durumların tespit edilmesi halinde 65 yaş maaşı hemen kesiliyor. Aynı zamanda nafaka alan ve bu nafaka miktarı asgari ücretin üçte birinden fazla olan kişilerde yaşlılık aylığı imkanından yararlanamaz. 65 yaşını geçmiş ve gelir durumu temel ihtiyaçlarını karşılayamayacak düzeyde dar olan vatandaşların, yaşlılık maaşından yararlanmak için belirlen şartlarına uygun olması gerekir. SGK ve ilgili bakanlıklar tarafından yaşlılık aylığının şatları belirlenmiştir:

Hiçbir sosyal güvence bulunmaması (SSK, BAĞKUR, Emekli Sandığı) (4A,4B,4C)

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak

Aylık gelirin muhtaçlık sınırının altında olması

65 yaşını doldurmuş olmak

Yaşlılık Aylığı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Yaşlılık maaşı şartlarını yerine getiren vatandaşlar, ikamet adresinin bağlı bulunduğu kaymakamlıklardaki 'Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na başvurularını gerçekleştirebiliyor. Başvuru sırasında kişilerin yanında yalnızca T.C. kimlik numarasının yazılı olduğu kimliğin bulunması yeterlidir. Eğer başvuru bizzat değil de; bir vasi tarafından yapılacaksa mahkeme tarafından verilmiş vasilik kararının başvuru evraklarına yerleştirilmesi şarttır. Kaymakamlıkta doldurulan "Yaşlılık Aylığı Başvuru Formu" mal müdürlüklerine ya da defterdarlıklara teslim edilir. İlgili kurum ve kuruluşlar aracılığıyla başta gelir tespiti olmak üzere, gerekli incelemelerin yapılmasının ardından kişiye aylık bağlanabilir.

Yaşlılık Aylığı Ne Kadar Oldu?

65 yaş ve üstü yoksulluk sınırının altında bulunan kişilere bağlanan aylık 637 TL'den 672 TL'ye çıkarıldı. 65 yaş aylığından yararlanabilmek için vatandaşların Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan gelir veya aylık almaması, nafaka bağlanmamış olması veya nafaka bağlanması mümkün olmaması gerekiyor. Çocuklarının yanında yaşayan yaşlılar için yapılan gelir testinde, daha önceki yıllarda beraber yaşadıkları çocuklarının ya da torunlarının gelir düzeyleri dikkate alınıyordu. Yeni yapılan düzenlemeyle birlikte; artık kişinin ve eşinin gelir düzeyine bakılıyor. Kendilerinin ve varsa eşlerinin kişi başına düşen ortalama aylık gelirlerinin net asgari ücretin üçte birinden az olması durumunda kişilere aylık bağlanabiliyor.

Yaşlılık Aylığına Ek Olarak Evde Bakım Ücreti Veriliyor

Devlet, yaşlıların ailelerinden ayrılmaması ve vatandaşların yaşam kalitesinin yükseltilmesi için 65 yaş ayığının yanında evde bakım desteği de sağlıyor. Evde bakım desteği ise; yüzde 50 ve üzerinde engelli raporu bulunan vatandaşları kapsayarak aylık 1.460,71 TL olarak belirlendi. Evde bakım desteği yaşlının kendisine değil; ona bakana ya da varis olarak seçilen kişiye bağlanıyor. Bu destekten yararlanmak için hane içinde kişi başına düşen gelirin 1.402 TL'den az olması gerekiyor.

65 yaş üstündekiler emekli maaşlarını nasıl alacak?

65 yaş üstü emekliler maaşlarını nasıl alacak? Çin'de ortaya çıkan ve 6 kıtayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs Türkiye'de de görüldü. Koronavirüsün genel olarak 65 yaş üstü kişileri etkilediği göz önünde bulundurularak söz konusu kişilere sokağa çıkma yasağı getirildi. Peki 65 yaş üstü emekliler emekli maaşlarını nasıl alacak? PTT'den 65 yaş üstü emekliler hakkında bir son dakika açıklaması geldi.

PTT AŞ'den yapılan açıklamaya göre, şirket Kovid-19 salgına karşı tedbirlerini artırdı. Bu kapsamda, PTT AŞ'den maaşını alan 65 yaş üstü emekli hak sahiplerine ödemeler konusunda kolaylık sağlandı.

e-Devlet üzerinden başvurularını yapan söz konusu vatandaşlar, emekli maaşlarını konutlarında alabilecek.

Müşterilerin, e-Devlet'te bulunan "Sosyal Güvenlik Kurumu Hizmetleri/Emeklilik Uygulamaları" başlığı altında, türüne göre "Emekli Banka" değişiklik sekmesinden "PTT Konutta Teslim" seçeneğini tercih etmeleri yeterli olacak.

65 yaş aylığı nedir?

2022 sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun kapsamında bağlanan 65 yaş aylığı (yaşlılık aylığı) sosyal anlamda hiçbir geliri ve güvencesi olmayan, ekonomik durumu yetersiz olan ve adından da belli olduğu gibi 65 yaşını doldurmuş kadın ya da erkek tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yararlanabileceği devlet tarafından bağlanan maaştır.

65 yaş aylığını alabilmek ve bu imkânlardan yararlanabilmek için belirli şartların yerine getirilmesi gerekmektedir.

Vatandaşlar için aranan bu şartlar;

-65 yaşın doldurulması,

-Türk vatandaşı olması,

-Hiçbir sosyal güvencesinin bulunmaması,

-Nafaka almıyor olması,

-Hiçbir geliri olmaması,

-Sağlık sigortasının olmaması,

-Sosyal Hizmetler kanununa göre harçlık almıyor olması,

-Hane halkının ortalama geliri, asgari ücretin net tutarının (2019 yılı için 673,63-TL) üçte birinde fazla olmamasıdır.

Yukarıda belirtilen şartları yerine getirenler, yaşlılık aylığı almaya hak kazanmaktadır Ancak aranan bu şartlardan bir ya da birkaç tanesini yerine getirmeyen vatandaşların 65 yaş aylığı için yapmış olduğu başvuru reddedilir.