Sarı nokta hastalığını dikkate alın

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 19 Ocak 2010 Güncelleme 19 Ocak 2010, 01:27
Sarı nokta hastalığını dikkate alın

İÇİNDEKİLER

Halk arasında "sarı nokta hastalığı" olarak da bilinen "yaşa bağlı makula dejenerasyonu" ile kalp damar hastalıklarının birçok ortak yönü bulunmaktadır. Yapılan çalışmalar sigara içilmesi, hipertansiyon, yüksek kolesterol düzeyi ve vücut kilosu gibi kalp damar hastalıklarını tetikleyen etkenlerle sarı nokta hastalığını tetikleyen faktörlerin birbirleri ile ilişkili olduğunu göstermiştir. Hipertansiyon ve damar sertliğinin de "kanamalı tip sarı nokta"da esas etkenler olduğu kanıtlanmıştır.

ISPANAK VE BROKOLİ TÜKETİN
Uzmanlar, daha önce hipertansiyonu kontrol altında olan kişilerin, olmayanlara oranla yaklaşık iki kat daha fazla kanamalı sarı nokta hastalığına yakalandığını söylemektedir. Sarı nokta hastalığını engellemek veya ilerlemesini durdurmak için "lutein" yönünden zengin besinler tüketilmelidir. Lutein; ıspanak ve brokoli gibi yeşil sebzelerde ve sarı renkli meyvelerde bolca bulunuyor. Bu besinlerin içinde, "mikronutrisyon" ürünleri yani vücuda lutein ve antioksidan desteğini dışarıdan sağlayan maddeler vardır. Sarı nokta hastalığı dahil olmak üzere vücudu hastalıklardan korumak için günlük vitamin alımına dikkat edilmesi sağlıklı bir yaşam için şarttır.

BÖLGESEL YAĞLANMA
Göbek bölgesi yağlanmalarının en büyük sebebi; yüksek şekerli yiyecek alımının fazla olması, hareketsizlik ve insülin dengesizliğidir. Uzmanlar, son dönemlerde görülen göbek-basen bölgesi yağlanmalarının kalça-basen bölgesi yağlanmalarından daha büyük bir sorun haline geldiğini belirtiyor.

DİYET ŞART
Uzmanlar karın bölgesindeki yağlardan korunmak ve kurtulmak için diyet ve egzersizin önemine dikkati çekerken, yüksek karbonhidrat içeren yiyecekler yerine daha düzenli dağılmış besinler tercih edilmesi konusunda uyarıyorlar. Karbonhidrat alımında ise karışık karbonhidrat diye tanımlanan esmer tahıl ürünleri tüketilmeli ve salatalarda, yemeklerde zeytinyağı veya kanola yağı kullanılmasını, öğün aralarında da fındık ya da cevizin tüketilmesini öneriyorlar

GÜÇLÜ BİR HAFIZA İÇİN ÜZÜM SUYU
Vücudun birçok hastalığa karşı daha dirençli olmasını sağlayan üzüm suyunun, hafızayı da güçlendirdiği bildirildi. Bilim adamları, hafıza zayıflığından şikayetçi 12 kişiyi iki gruba ayırarak, 3 ay süreyle gözlemledi. İlk gruptan siyah üzüm suyu içmeleri istendi ve deney süresince her iki gruba düzenli olarak hafıza testi uygulandı. Araştırmanın sonucunda, saf siyah üzüm suyu içenlerin kısa süreli ve sözsüz hafızalarında gelişme kaydedildiğini belirten uzmanlar, üzümün antioksidan özelliklerinden dolayı ve içerdiği polifenoller bakımından zengin olmasının bu sonuçta rol oynadığını söyledi.

DİYETTE YAPILAN 20 YANLIŞ


SEVGİLİYLE DİYET YAPMA REHBERİ

KALBİNİZİ KORUMANIN 10 YOLU

EVLİLİĞİ KORUMANIN YOLLARI

ÇALIŞMAKTAN SIKILDINIZ MI?