Uzmanı uyardı: Tuvalette cep telefonuna bakmak hemoroide davetiye çıkarıyor

Hemoroid yani basur, makatta şişlik, kaşıntı ve akıntı hissiyle belirti veriyor. En önemli nedenini ise tuvalette uzun süre kalmak oluşturuyor. Uzmanlar, tuvalette cep telefona bakmanın hemoroidi arttırdığını söylüyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 05 Eylül 2023 Güncelleme 05 Eylül 2023, 07:03
Uzmanı uyardı: Tuvalette cep telefonuna bakmak hemoroide davetiye çıkarıyor

İÇİNDEKİLER

Cep telefonları, artık hayatı kolaylaştıran yönleri ile değil oluşturduğu çeşitli sorun ve sıkıntılarla gündeme geliyor. Faydasından çok zararları konuşulmaya başlanan telefonların kontrollü kullanılmadığı durumlarda dijital bağımlılıktan duruş bozukluğuna kadar, pek çok sıkıntıya sebep olduğu belirtiliyor.

BAĞIMLILIKTAN ÖTE
Genel Cerrah Doç. Dr. Eyüp Murat Yılmaz, 'cep telefonu ile tuvalete girmeyin' uyarısı yapıyor. Özellikle alafranga tuvaleti kullanımının yaygınlaşmasının ardından tuvalette geçirilen sürenin uzamasından sonra sıklaşan hemoroid vakalarındaki artışın cep telefonu kullanımın yaygınlaşmasından sonra daha da arttığını söylüyor.

HAYATI OLUMSUZ ETKİLER
Yılmaz, "Cep telefonu kullanımı, artık ülkemizde bağımlılıktan öte bir hal almaya başladı. Maalesef pek çok kişi tuvalete bile cep telefonu ile girip an kısa sürede çıkması gereken yerde telefona dalıp gittiği için gereğinden çok fazla durmaya başladı. Bu durum da hayat kalitesini ciddi derecede olumsuz etkileyen hemoroid vakalarının artmasına neden oluyor" diyor. Yaşlıların mecmua ile gençlerin de cep telefonu ile asla tuvalete girmemesini tavsiye ediyor.

AĞIR KALDIRMAK RİSKLİ
Hemoroid hastalığı, rektumun alt bölgesinde basıncın artmasına bağlı damarların şişmesi ile oluşuyor. Tuvalette uzun süre boyunca oturma dışında dışkılama sırasında zorlanma, kronik ishal ya da kabızlık, aşırı kilo veya obezite, gebelik, liften fakir beslenme şekli ve sürekli ağırlık kaldırmak da hastalığın nedenlerini oluşturuyor. Hastalığın erken evresinde bol sıvı alımı, diyet, ağrı kesiciler, steroid içeren fitiller ve kremler etkili oluyor. Ayrıca 'oturma banyosu' denilen sıcak su banyosunun yanı sıra kabızlığı olan hastalarda lifli gıdaların tüketilmesi, şikayetlerin azalmasını sağlıyor.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN