Uzmanı uyardı: Bel romatizmasının erken tedaviyle önüne geçin!

Bel romatizması olarak bilinen ankilozan spondilit, erkeklerde 3 kat fazla görülüyor. Kişinin hayat kalitesini olumsuz etkiliyor. Doç. Dr. Sibel Bakırcı, erken tedaviyle kemikleşmiş hareket kısıtlılığının önlenebileceğini söylüyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Ağustos 2023 Güncelleme 30 Ağustos 2023, 07:01
Uzmanı uyardı: Bel romatizmasının erken tedaviyle önüne geçin!

İÇİNDEKİLER

Romatolojik rahatsızlıklar, genetik yatkınlığı olan bireylerde özellikle çevresel tetikleyicilerin etkisiyle bağışıklık sisteminin normalin dışında çalışmasıyla ortaya çıkıyor. Kasları, kemikleri, damarları ve bağ dokuyu etkileyebiliyor. Romatoloji Uzmanı Doç. Dr. Sibel Bakırcı, hastaların eklem ağrıları, eklemlerde şişlik ve cilt döküntüleri gibi şikayetlerle başvurduğunu aktarıyor.

SİNSİ BİR SÜREÇ...
Doç. Dr. Bakırcı, şunları söylüyor: Hastalığın ilk ortaya çıkış ve aktif olduğu dönemlerde ateş, yorgunluk, halsizlik ve kilo kaybı görülmektedir. Oysa hasta bel ağrısıyla gelip, şikayetlerinin 2 gün önce bir ağırlık kaldırdığında ortaya çıktığını söylüyor. Bunu romatolojik rahatsızlıklarla ilişkilendirmek oldukça çok erken. Şikayetlerin en az 6 haftadan uzun sürüyor olması gerekiyor. Sinsi bir süreç. Ne zamandır hastalığın sürdüğünü sorduğumuzda, 'Çok uzun zamandır' karşılığını veriyorlar.

OMURGAYLA SINIRLI KALMAZ
Ankilozan spondilit hastalığının halk arasında Suna Pekuysal, Ahmet Mete Işıkara hastalığı olarak bilindiğini söyleyen Doç. Dr. Sibel Bakırcı şöyle devam ediyor: Hastaların en önemli başvuru şikayeti; bel ağrısı. Genellikle bel ağrısı 3 aydan uzun sürüyor. Erkeklerde kadınlara oranla 3 kat fazla görülüyor. Sanıldığının aksine oldukça erken yaşlarda bu hastalıkla karşılaşıyoruz. 20-40 yaş arasında başlıyor. Bel ağrısında özellikle istirahat hali artıyor. Hastaların yarım saatten uzun sabah katılıkları görülmektedir. Bu hastalık sadece omurgayla sınırlı kalmaz. Gözde kanlanma artışı görülmektedir. Bazı cilt lezyonlarıyla başvurulabilmektedir.

HASARIN ÖNÜNE GEÇİN
Doç. Dr. Bakırcı, tanı ve tedaviyle omurgadaki eğriliklerin, kamburlukların ortaya çıkmasının engellenebileceğini anlatıyor: Disklerin arasında kemikleşmeyle beraber hareket kısıtlıkları ve eğrilikleri başlıyor. Hasta kafasını sağa ve sola hareket ettiremeyebilir. Omurgasında kamburluklar görülebilmektedir. Hastanın dik olarak öne bakması azalabilmektedir. Ama erken tedavi ve biyolojik tedaviyle zamanla bu hasarların oluşmasının önüne geçilebilmektedir.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN