Uzmanı meme kanserine yönelik mutlaka bilinmesi gerekenleri anlatıyor: 40 yaşından sonra mamografi şart

Kadınların korkulu kabusu meme kanseri, son yıllarda genç yaşlara kadar iniyor. Prof. Dr. Cihan Uzun, her yıl düzenli kontrolü, ayda bir kez de ayna karşısında elle muayene yapmayı öneriyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Eylül 2023 Güncelleme 30 Eylül 2023, 07:00
Uzmanı meme kanserine yönelik mutlaka bilinmesi gerekenleri anlatıyor: 40 yaşından sonra mamografi şart

İÇİNDEKİLER

Meme kanseri, kadınlar arasında en yaygın görülen ve günümüzde her 8 kadından 1'inin kapısını çalıyor. Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Cihan Uras, hem kendi kendini muayenenin inceliklerini hem de meme kanserine yönelik mutlaka bilinmesi gerekenleri anlatıyor. Önemli uyarılar ve önerilerde bulunuyor:

ŞİŞMANLIK BÜYÜK RİSK: Sigara ve alkol, aşırı kilo ve aşırı stres, menopoz döneminde uzun süreli kontrolsüz hormon kullanımı, meme kanserine zemin hazırlıyor. Şeker, pirinç ve beyaz undan kaçınılması, sebze ve meyve tüketilmesi, kırmızı et yerine beyaz et tercih edilmesi gerekiyor. Her gün en az 30 dakika tempolu yürüyüşün şarttır.

BU BELİRTİLERE DİKKAT: Meme kanserlerinin bazıları belirti verebilirken bazıları hiçbir belirti vermeden ilerliyor. Memede ele gelen kitle, meme başından akıntı, meme cildinde portakal kabuğu görünümü, meme cildinde çekinti, memede ağrı kızarıklık ve şişme olabilir. En sık bulgu ise ele gelen ağrısız kitle olarak karşımıza çıkar.

YILDA 1 GÜN DÜZENLİ MUAYENE ŞART: Genç yaşta kanser hücreleri çok daha saldırgan olup çok daha hızlı ilerlediği için 30 yaşından itibaren meme ultrasonu, 40 yaşından itibaren ise yılda bir kez mamografi yaptırmak gerekiyor. Ailede risk faktörüne göre 20 yaşından itibaren 1-3 yılda bir hekime görünmek çok önemli.

BU RİSK FAKTÖRLERİNİN ÖNÜNE GEÇEBİLİRSİNİZ: Genetik yatkınlık, aile hikayesi, erken ergenliğe giriş, geç menopoz, ırk ve yaş gibi faktörler 'değiştirilemeyen risk faktörleri' olarak karşımıza çıkıyor. 'Değiştirilebilen risk faktörleri' arasında ise geç doğum yapma veya doğum yapmama, az emzirme veya emzirmeme, sigara ve alkol tüketimi, kadınlık hormonu kullanımı, beslenme gibi faktörler yer almaktadır.

HURAFELERE İNANMAYIN: Meme kanserinde erken teşhis hayat kurtarsa da, ülkemizde çoğunlukla 'hurafeler' nedeniyle ileri evrede teşhis konulabiliyor. Ülkemizde ne yazık ki doktora başvurmak yerine arkadaş çevresi, akrabalar, internet ve sosyal medyadaki yanlış bilgilere inanılarak teşhis ve tedavide gecikildiğini görüyoruz. Sakın yapmayın.

TEDAVİDE ÇOK ÖNEMLİ YENİLİKLER: Meme kanserinin moleküler özelliklerini çok daha iyi bildiğimizden artık 'kişiye özel' çok daha etkili tedavi yapabiliyoruz. Cerrahi öncesi kemoterapi ile memedeki kitleyi küçültebiliyor, koltuk altındaki lenfödem gelişmesini engelleyerek yaşam kalitesini artırabiliyoruz.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN