Tiroit bezinin az çalışmasıyla ortaya çıkan hashimoto can sıkıyor!

Tiroit bezinin az çalışmasıyla ortaya çıkan hashimoto, kadınlarda daha sık görülüyor. Yorgunluk, üşüme ve saç dökülmesiyle belirti veriyor. Tedavisi, ömür boyu sürüyor. İşte sizler için derlediğimiz 21 Mart tarihli TAKVİM gazetesi sağlık tavsiyeleri...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 21 Mart 2023 Güncelleme 21 Mart 2023, 06:57
Tiroit bezinin az çalışmasıyla ortaya çıkan hashimoto can sıkıyor!

İÇİNDEKİLER

Tiroit, vücutta adeta bir bilgisayar görevi üstleniyor. Metabolizmayı düzenleyen bu organda ortaya çıkan hastalıklar, vücudu etkiliyor. Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Melek Eda Ertörer, hashimoto hastalığına ve etkilerine değiniyor. Hashimoto hastalığı, tiroit bezinin az çalışmasıyla ortaya çıkıyor. Sıklıkla 30-50 yaş arasındaki kadınlarda görülüyor. Hastalığın belirtilerine değinen Prof. Dr. Ertörer,"Yorgunluk ve uyku hali, üşüme, konsantrasyon zorluğu, depresyon, hafif kilo alma, saç dökülmesi bu hastalığın yol açtığı şikayetlerdendir" bilgisini veriyor. Tedavi edilmediğinde hashimotonun guatr, depresyon, cinsel arzunun azalması, kalp sorunları gibi problemlere yol açabildiği belirtiyor.

ULTRASON TESTİ İSTENİR
"Tedavi için önce kandaki TSH, T3 ve T4 hormonlarına bakılır. Tiroidin yapısı ve büyüklüğü için ultrason testi yapılır. Kanda anti-TPO ve anti-tiroglobulin antikor düzeylerinin yüksekliği tanı koydurucudur. Anti-TPO antikoru yüksek çıktığı halde tiroit hormon düzeyleri normal olan hastalar için tedaviye gerek yoktur. Yüksek TSH ve düşük tiroit hormon düzeyleri olan yani aşikar hipotiroidisi olan hastalara tedavi için tiroit hormonu verilir. Bu tedavi ömür boyu uygulanır" diyor.



VARİS MESLEK SEÇİYOR
Varis, vücuttaki kirli kanı taşıyan toplardamarlar içerisindeki kapakçıkların zamanla bozulması sonucu damarların mavi veya yeşilimsi bir şekilde çıkıntı oluşturmasıyla ortaya çıkıyor. Eskiden daha çok kadınlarda görülse de artık erkekleri de tehdit ediyor. Radyoloji Uzm. Dr. Doğukan Atabay, varisin ağrı, bacaklarda ödem ve krampa yol açtığını söylüyor.

TEDAVISI NASIL YAPILIYOR?
Özellikle uzun süre ayakta çalışan öğretmen, cerrah, berberler ve hizmet sektörü çalışanlarında görüldüğünü belirtiyor. Varis tedavisinde yeni teknolojileri ifade eden Dr. Atabey, "En sık kullanılan sistem damar içi lazer tedavisi. Bu yöntemde problemli damara ultrason eşliğinde giriş yapılıyor. Damarı yakılarak kapatılıyor. Daha sonra o damardan beslenen varisler kendiliğinden sönerek kayboluyor" bilgisini veriyor.



BU BESİNLERLE KARNIMIZ TOK
Ramazan'ın gelmesine sayılı günler kaldı. Uzman Diyetisyen Merve Terzi, yeterli ve dengeli beslenmenin oruç tutmayı kolaylaştıracağını vurguladı. Tokluk hissi sağlayacak besinleri açıkladı. "Ramazan ayı boyunca sahur ve iftarda posa miktarı fazla olan besinler (tahılların esmeri), yumurta, toz tarçın, lor peyniri, çörekotu, ceviz, fındık, badem, tokluk hissi sağlar" bilgisini paylaştı. Sahurda yavaş sindirilen besinlerin yenilmesini, poğaça, börek ya da tatlı türevlerinin tüketiminden kaçınılması gerektiğini vurguladı.



KOLESTEROL SEBEP DEMANS SONUÇ
Avustralyalı bilim insanları araştırdı. Kolesterol ve demans arasındaki bağ resmen kanıtlandı! Buna göre kötü kolesterolün bunamaya yol açabilen nöronlar arasında tau adı verilen bir proteini biriktirdiği anlaşıldı. Araştırmacılardan Dr. Ashish Misra, ilk kez demansın yüksek seviyede kolesterolle bağlantısının bulunduğuna işaret ederek, sonuçların 'ezber bozan' bir gelişme olduğunu vurguladı. "Ne yazık ki atardamarlarda plaklardan kurtulmayı sağlayacak mucizevi bir ilaç da yok. Sağlıklı yaşam ve diyetler sayesinde bununla yaşamayı öğrenmeliyiz ifadesini kullandı.

KURU ÜZÜM KANSIZLIĞA ÇÖZÜM
Ağızları tatlandıran kuru üzüm, kanı temizler. Erken yaşlanmayı engeller. Karaciğer ve böbreklerin çalışmasını düzenler. Saç dökülmesini önler. Hatta saçların beyazlamasını engeller. Kolesterolü düşürür. Kansızlığı bitirir.

NOHUTLA HAZIMSIZLIĞI UNUT
Vitamin deposu kuru baklagillerden nohut, TİP-2 diyabetle mücadele eder. Kemikleri güçlendirir. Tansiyonu dengeler. Kalp sağlığını korur. Kanserle savaşır. Sindirimi hızlandırır. İltihaplanmayı azaltır. Bağırsakların çalışmasını düzenler.

BULGUR YE KALBİNİ KORU
Folik asit zengini bulgur, kolesterolü dengeler. Lifli içeriği sayesinde sindirimi rahatlatır. Kabızlığı engeller. Kolon kanseri riskini azaltır. Kan şekerini dengeler. Kalp ve damar sağlığını korur. Bağırsakları güçlendirir. Beyin sağlığını korur.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN