Koronavirüs pandemisi Omicron varyantı ile hız kazandı! Yakalananlar zayıflıyor ve yürüyemez hale geliyorlar

Koronavirüs pandemisi Delta ve Omicron varyantı ile dünyayı yeniden etkisi altına aldı. Birçok ülkede artan vaka sayıları ile kapanma ve kısıtlamalar da geri geldi. Uzmanlardan ise Omicron varyantı ile ilgili çarpıcı açıklamalar gelmeye devam ediyor. ABD'de yapılan araştırmalar sonucunda Omicron'a yakalanan yaşlı hastaların zayıfladıkları ve yürüyemez hale geldikleri aktarıldı.

Giriş Tarihi 06 Ocak 2022, 19:25 Güncelleme 06 Ocak 2022, 19:33
Koronavirüs pandemisi Omicron varyantı ile hız kazandı! Yakalananlar zayıflıyor ve yürüyemez hale geliyorlar

İÇİNDEKİLER

Koronavirüs pandemisi Delta ve Omicron varyantı ile dünyayı yeniden etkisi altına aldı.

Birçok ülkede artan vaka sayıları ile kapanma ve kısıtlamalar da geri geldi. Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan son açıklamada "Maalesef Omicron son varyant olmayacak, virüs "evrim" geçirmeyi sürdürüyor" denilerek durumun ciddiyetine dikkat çekildi.

ABD'de önde gelen bir acil servis doktoru, corona virüsün Omicron varyantının, orijinal virüse kıyasla "farklı bir şekilde hasta ettiğini" söyledi.

OMİCRON HASTALARI FARKLI ŞEKİLLERDE ETKİLİYOR
Columbia Üniversitesi Tıp Merkezi'nde Acil Tıp alanında doçent olan Dr. Craig Spencer, Mart 2020'deki ilk dalganın aksine, daha az hastanın oksijen tedavisine ihtiyaç duyduğunu bildirdi. Spencer, New York City'deki bir acil servis değişimi sırasındaki deneyimine atıfta bulunarak, "Ancak konuşulması gereken sorunlar bitmiş değil, Omicron hastaları farklı şekillerde etkiliyor" dedi.

ZAYIFLIYOR VE YÜRÜYEMEZ HALE GELİYORLAR
Spencer, acil servislere rekor sayıda başvuran kişilere "son derece yüksek" sayıda Covid-19'lu olmayan hastanın da katıldığını söyledi. "İlk dalgalanma sırasında, acil servislerimizde gördüğümüz tek hasta tipi Covid-19'lulardı" diyen Spencer, Covid-19'un önceden var olan tıbbi durumları daha da kötüleştirdiğini açıkladı:

"Omicron diyabetli kişilerde diyabetik ketoasidoz adı verilen hayatı tehdit eden bir durumu tetikliyor. Yaşlı insanlar, yataktan kalkamayacak kadar zayıflıyor ve yürüyemez hale geliyor. Varyant kesinlikle hafife alınmamalı. Şu anda Covid-19 hastaları ile yaşlılar ve kemoterapi gören hastalar yoğun bakımlarda yan yana tedavi ediyoruz. Bu insanlar hala büyük bir tehlikede" dedi.

VAKALAR YENİDEN YÜKSELİŞTE
Bununla birlikte, resmi istatistiklerin gösterdiğine göre, geçen Pazartesi günü New York'ta Covid-19 nedeniyle 5 bin 495 kişinin hastaneye kaldırıldı. Bu sayı, iki hafta öncesine göre dört kat ve Mayıs 2020'den bu yana herhangi bir noktadan daha yüksek.

Omicron'un en yaygın varyant olduğu İngiltere'de ise geçen Cuma günü yayımlanan NHS İngiltere verilerine göre, hastalarının üçte ikisi doğrudan Covid-19 ile hastaneye kaldırıldı.

Canlı Corona Virüsü Haritası - Corona Virüsü Ölü ve Vaka Sayısı Son Durum