Kadınları tehdit eden çikolata kisti sinsi sinsi ilerliyor! Dikkat kısırlığa neden oluyor

Çikolata kisti, kadınları tehdit ediyor. Karın ağrısıyla belirti veriyor. Uzmanlar, hastalığın neden olduğu kısırlığa dikkat çekip uyarıyor: Kontrolleri aksatmayın.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Nisan 2022 Güncelleme 30 Nisan 2022, 06:58
Kadınları tehdit eden çikolata kisti sinsi sinsi ilerliyor! Dikkat kısırlığa neden oluyor

İÇİNDEKİLER

Endometrıozis yani halk arasında bilinen adıyla çikolata kisti kadınların yüzde 10'unu etkiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Erhan Yavuz, konuyla ilgili bilinmesi gerekenleri TAKVİM'e açıklıyor:



SİNSİ ŞEKİLDE İLERLİYOR
Çikolata kistleri genellikle üreme çağındaki kadınlarda daha sık görülüyor. Adet gören veya görmeyen, rahmi alınan ve hatta menopozda olan kadınları da etkiliyor. Kimi zaman belirti vermeyen kistler, şans eseri yapılan muayenelerde teşhis edilebiliyor. Endometriozisin doğurganlığı azalttığı kanıtlanmasa dahi çocuk sahibi olmak isteyip gebe kalamayan kadınlarda yüzde 30-50 oranında görülebiliyor. Halk arasında çikolata kisti olarak bilinen endometriozis, doğurganlık yaş grubundaki kadınların yüzde 10'unu etkileyebiliyor. En sık karın boşluğu zarında oluşan çikolata kisti, yumurtalıklarda, tüplerde, üreterde, daha nadir olarak da mesanede, bağırsaklarda, vajinada hatta akciğerde bile görülebiliyor. Tedavide bulguları iyileştirmek, hastalığın yeniden oluşumunu önlemek ve endometriotik lezyonları yok etmek amaçlanıyor. Düzenli egzersiz yaparak, kafein ve alkol alımından da kaçınmak gerekiyor.



AŞKI DA ETKİLER
Çikolata kisti, genellikle adet sancısı ve adet düzensizliğine yol açıyor. İnfertilite (çocuk sahibi olmakta güçlük), cinsel ilişki sırasında ağrı, cinsel istekte azalma, bağırsak şikâyetleri, (ishal, kabızlık, ağrılı dışkılama) bel ve kalça ağrısı ile karında şişkinliğe neden oluyor.

HİNDİSTAN CEVİZİNE BAK
Besleyici içeriğiyle Hindistan cevizi, kolesterolü düşürür. Kalp sağlığını korur. Kan şekerini dengeler. Diyabete karşı koruma sağlar. Yaşlanmayı geciktirir.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN