Depresyon değil zatürre! Kişilik değişikliği veya depresyon da belirtiler arasında

Zatürre, soğuk algınlığı ve grip hastalıklarından daha uzun sürüyor. Yaşamı tehdit ediyor. Dr. Süha Alzafer, “Zatürre bazen sadece kişilik değişikliği veya depresyon belirtileriyle sinyal verebiliyor. İstirahat ve bol sıvı alımı önemli” diyor. İşlte sizler için derlediğimiz 12 Kasım TAKVİM Gazetesi sağlık tavsiyeleri...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 12 Kasım 2022 Güncelleme 12 Kasım 2022, 07:02
Depresyon değil zatürre! Kişilik değişikliği veya depresyon da belirtiler arasında

İÇİNDEKİLER

Pnömoni, toplumda yaygın bilinen adıyla zatürre, virüs veya bakteriler nedeniyle akciğer dokusunda bulunan hava keseciklerinin enfeksiyonu olarak tanımlanıyor. Sonbahar ve kış aylarında daha sık görülüyor. Zatürre belirtileri soğuk algınlığı ve grip hastalıklarıyla ortak belirtilere sahip olsa da, genellikle daha uzun sürüyor. Öksürük ile sarı, yeşil, paslı ve bazen kanlı balgam çıkarma, göğüs ağrısı, ateş, titreme, halsizlik, iştahsızlık ile baş ağrısı, zatürrenin başlıca belirtilerini oluşturuyor. Zatürre bazen sadece kişilik değişikliği veya depresyon belirtileriyle bile sinyal verebiliyor. Dr. Süha Alzafer, almamız gereken önlemleri anlatıyor:
Maskesiz olmaz!: Kapalı ve kalabalık ortamlarda maske kullanmayı asla ihmal etmeyin. Yalnız maskenizi 6-8 saatten uzun süre kullanmayın.
Aşınızı yaptırın: Altta yatan kronik hastalığı olan kişilerin 55 yaşından ve sağlıklı olan kişilerin 65 yaşından itibaren pnömokok aşısı yaptırmaları tavsiye ediliyor.
Ellerinizi sık sık yıkayın: Özellikle toplu bulunulan ortamlarda bir yere dokunduktan sonra ve yemeklerden önce ellerinizi en az 20 saniye boyunca sabunla yıkamayı alışkanlık edinin.
Sağlıklı beslenin, düzenli uyuyun: Bağışıklık sisteminizin güçlü olması için dengeli beslenin, uyku düzeninize dikkat edin.
Sigara ve alkolden uzak durun: Bağışıklık sistemini baskılayıcı etkileri nedeniyle sigara ve alko gibi alışkanlıklardan kaçının.
Kapalı ortamlarda bulunmayın: Solunum yoluyla kolayca bulaşabildiği için kapalı ortamlardan mümkün olduğunca kaçınmaya özen gösterin. Eğer olmak zorundaysanız da maskenizi yanınızda bulundurun.
Odayı sık sık havalandırın: Bulunduğunuz ortamdaki mikrop miktarının azalmasını sağlayacağı için odanızı her gün en az 3 kez olacak şekilde 15'er dakika havalandırın. Dikkat etmeniz gereken bir başka nokta da, klimaların temizliği olmalı.



SU İÇ GÖZE GELME
Çağın hastalığı göz kuruluğu, daha çok yanma, batma, uzun süre okuyamama, ekrana bakamama gibi belirtiler veriyor. Şiddetli olduğu zaman uykudan uyandıracak ağrılara neden oluyor. Ekrana bakmanın en büyük sebeplerinden olduğunu söyleyen Op. Dr. Yenal Erten, "Bilgisayar, telefon başında daha fazla vakit geçiriyoruz. Dikkatimizi toplamak için daha az göz kırpıyoruz ve olağan gözyaşımız da buharlaşıyor. Tempolu yaşamlarda su tüketiminin az olması, ofislerde daha çok vakit geçirilmesi ve buna bağlı D vitamininin eksik olması göz kuruluğunu artıran etkenlerdendir" diyor. Göz kuruluğunun en büyük sebebinin göz yaşını buharlaşma ile kaybetmek olduğunun altını çizen Erten, bunu engellemek için de ekran maruziyetinin azalması, ofis ve kuru ortam, az su tüketimini önlemenin önemli olduğunu belirtiyor.

MİGRENE ÜZÜM
Üzüm, migrene iyi gelir. Hazımsızlığı giderir. Kolon ve meme kanseriyle savaşır. Göz sağlığını ve görme yeteneğini korumaya yardımcıdır. Kolesterolü dengeler.

KEFİRLE DİNÇ KAL
Kalsiyum, fosfor, magnezyum ve protein açısından zengindir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Laktoz hassasiyetini düzenler. Diş çürüklerini önlemede etkilidir.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN