Bu tavsiyelere uyun kabızlığı unutun! Yeterli miktarda su içilmesi, sebze, salata, kayısı...

Kabızlığın tedavisi için öncelikle beslenme alışkanlıklarının değişmesi gerekiyor. Yeterli miktarda su içilmesi, sebze, salata, kayısı, incir, hurma gibi lifli gıdaların tüketilmesi, düzenli yürüyüş öneriliyor. İlaç desteği olarak bağırsakta lif oranını artıran yumuşatıcılar kullanılabilir. İşte sizler için derlediğimiz 15 Eylül Takvim Gazetesi Sağlık tavsileri...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 15 Eylül 2022 Güncelleme 14 Eylül 2022, 22:32
Bu tavsiyelere uyun kabızlığı unutun! Yeterli miktarda su içilmesi, sebze, salata, kayısı...

İÇİNDEKİLER

Yanlış beslenme alışkanlıkları, sindirim problemlerine yol açıyor. Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Tevfik Ali Küçükbaş, hayatı kabusa çeviren kabızlıkla ilgili bilinmesi gerekenleri açıklıyor.

HASTALIK SİNYALİ...
Lifli gıdalardan fakir beslenmek, yetersiz sıvı tüketimi, hareketsizlik, sık ve fazla miktarda müshil ve lavman kullanımı, diyabet hastalığı, huzursuz bağırsak sendromu ve çölyak hastalığı gibi durumlar, kabızlığa neden oluyor. Dr. Küçükbaş kabızlığın uzun süre devam etmesi durumunda hastalıkların görülebileceğini belirtiyor. "Kabızlık kimi zaman bazı hastalıkların belirtisi olabilir. Hipotiroidi, kalın bağırsak kanseri, diyabet, irritabl bağırsak sendromu, bağırsak tıkanıklığı yapan durumlar, MS, Parkinson hastalığı kabızlık şikayetlerinin de görüldüğü hastalıklardır" diyor.



EPİLEPSİ ANNELİĞE ENGEL DEĞİL
Epilepsi, halk arasında sara hastalığı olarak biliniyor. Kadın hastalar 'Acaba hamile kalabilir miyim?' endişesi yaşıyor. Nöroloji Uzm. Dr. Şule Kefeli Eraslan, bu hastalığın anneliğe engel olmadığını belirtiyor. "Epilepsi hastaları gebe kalabilir. Gebeliği hastaya göre değerlendirmek gerekir. Epilepside nöbet sıklığı, şekli, süresi ve bu nöbetler için hangi ilaç tedavisi yapılıyorsa bu bulgular değerlendirildikten sonra gebelik planlanabilmektedir" diyor..

KUMKATLA GENÇ KAL
Turunçgillerin en küçük üyesi kumkat meyvesi, bolca lif içerir. Sindirimi hızlandırır ve kabızlığı bitirir. Şeker hastalığını iyileştirir. Bağışıklığı güçlendirir. Cilt yaşlanmasını geciktirir. Kolesterolü ve tansiyonu dengeler.

KÖRİYLE ZAYIFLAYIN
Yemeklere lezzet katan köri, eklem iltihaplarını iyileştirir. Alzheimer'a karşı korur. Sindirimi düzenler ve reflüyü önler. Prostat ve meme kanseri riskini azaltır. Akciğerleri temizler nefes açar. Yağ yakımını hızlandırır.

HÜNNAP ÇOK FAYDALI
Boğaz enfeksiyonlarını iyileştiren hünnap meyvesi, öksürüğü keser. Astım şikayetlerini azaltır. Sindirimi hızlandırır ve kabızlığı bitirir. Güçlü antioksidan etkisiyle hastalıkları korur.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN