Enginar kayısı basurun ilacı! Hemoroidden korunmak için bunları yapın...

Hemoroidden korunmak için sebze ve yeşillik tüketmek gerekiyor. Uzmanlar, kurtuluşun enginar, pırasa ve kayısı yemekten geçtiğini söylüyor. İşte tüm detaylar...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Haziran 2021 Güncelleme 04 Haziran 2021, 07:04
Enginar kayısı basurun ilacı! Hemoroidden korunmak için bunları yapın...

İÇİNDEKİLER

Yanlış beslenme ve genetik faktörlerin etkili olduğu hemoroit, tedavi edilmediğinde yaşam kalitesini düşürüyor. Genel Cerrah Op. Dr. Cuma Aslan ve Diyetisyen Öznur Bircan Oktay, halk arasında basur olarak bilinen hemoroitle ilgili önemli bilgiler paylaşıyor.

BELİRTİLERİ
Makat kenarında şişlik

Kanama

Tuvalet esnasında ağrı ve zorluk

İleri aşamada oturma zorluğu

Kaşıntı

Yanma



TUZLU YEMEYİN
Acılı ve ekşi besinler

Turşu ve baharatlı besinler

Fast-food yiyecekler

Fazla tuz ve salça tüketimi

Kahve, kola ve çay gibi içecekler hemoroid riskini artırıyor...

BEYAZ EKMEK YASAK
Tokluk süresini uzatan hemoroid riskini artırıyor... lifli besinlerin bağırsak hareketlerini hızlandırdığını söyleyen diyetisyen Öznur Bircan Oktay, "Beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği, siyez ekmeği, kara buğday ekmeği, yulaf ya da çavdar ekmeği gibi hem sağlıklı hem de lif oranı yüksek besinleri tercih etmek gerekiyor" diyor. Gün boyu yaklaşık 2-3 litre su içilmesi gerektiğini söyleyen Oktay, sebze ve meyvelerin iyileştirici gücüne dikkat çekiyor: Lahana, brokoli, ıspanak, pırasa, enginar, kereviz, taze fasulye, kabak gibi yüksek posalı sebzelerin günde 3-4 porsiyon tüketilmesini tavsiye ediyorum. Meyvelerden erik, incir, kayısı, armut, elma ve üzüm gibi meyveleri taze, kuru ya da kompostosunu tüketmek hemoroide karşı koruma sağlıyor. Özellikle zeytinyağı, ceviz, badem, fındık gibi sağlıklı yağlar bağırsak hareketlerini hızlandırıyor. Rahatsızlıkları önlüyor.

40 YAŞ ÜZERİ DİKKAT
Op. Dr. Cuma Aslan, hemoroit hastalığında tedavi yöntemlerini şöyle anlattı: Genel olarak 1. ve 2. derecelerde ilaç ve ayaktan tedavi yöntemleri, 3. ve 4. derecelerde ise ameliyatla yapılan tedavi yöntemleri tercih edilmektedir. 40 yaş üstündeki hastalarda kanama mevcut ise kolonoskopi ile tetkik edilerek hastalarda kalın bağırsak kanserinin de araştırılması gerekmektedir.