Vatandaşlara kritik 'coronavirüs' uyarısı: Şu bir haftada herkes evlerine girmezse bu işi kontrol edemeyiz

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, 80 milyon vatandaşı uyardı: Şu bir haftada herkes evlerine girmezse bu işi kontrol etmemiz mümkün değil...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Mart 2020 Güncelleme 23 Mart 2020, 07:09
Vatandaşlara kritik ’coronavirüs’ uyarısı: Şu bir haftada herkes evlerine girmezse bu işi kontrol edemeyiz

İÇİNDEKİLER




Bilim
Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, yeni tip Coronavirüs salgınına ilişkin önemli açıklamalar yaptı. İran ve Çin'e bakıldığında vakaların azaldığını, ancak Avrupa ve ABD'de hızlı bir artış söz konusu olduğunu vurguladı. Vakaların tüm illere yayılmasıyla durumun zor olacağına işaret eden Ceyhan, şu ifadeleri kullandı:

BELLİ İLLERE KARANTİNA
İllerin açıklanmamasının mantıklı gerekçeleri var tabii, devletimiz bu konularda önlem alıyordur. Vakalar sadece belli illerdeyse karantina uygulanıp, giriş çıkışlar durdurulabilir. Biz İtalya'dan daha büyük bir ülkeyiz, kontrol etmemiz çok zor olur. Şu bir haftada herkes evlerine girmezse, insanlara temasa devam ederse bu işi kontrol etmemiz mümkün değil."


BÖYLE GİDERSE...
"Virüsün yayılımını önlemenin tek yolu herkesin eve kapanmasıdır. 65 yaş üstüne getirilen sınırlama ölümlerin önüne geçmek için atılan bir adım. Ülkeler için sokağa çıkma yasağı kararı vermek kolay değildir. Bakın hepsi başta öneride bulundu hepsi sonra mecburen getirmek zorunda kaldı. Böyle giderse biz de aynı kararı vermek zorunda kalabiliriz."


İLAÇLARA İTİBAR EDİLMESİN
"Vatandaşlarımızın
ekstra ürün almasına gerek yok. Her gün bir kaşık yoğurt yesinler, günlük bir adet mandalina c vitamini ihtiyacını karşılar. Coronavirüs'le ilgili ünlülerin paylaştığı ilaçlara insanlarımız itibar etmesin. Bu düşünülecek en kötü para kazanma yolu. Şu anda bu kadar vakada binlerce şey deneniyor. Ama etki olan bir şey olmadı. Başka virüslerde denenen ilaçlar deneniyor şu anda. Kulaktan dolma her ilaç kullanılmamalı. Bu virüsün henüz koruyucu bir ilacı yok. Hekim önerisi olmadan alınan ilaçlar kötü sonuçlara yol açabilir."


8'İNCİ
GÜNDE BİTİYOR

"Kişinin akciğer hastalığı varsa ve hastaneye yatmışsa bu birkaç haftayı buluyor. Eğer akciğere inmezse virüs, ortalama 1 hafta sonra azalma başlıyor ve sonra düzeliyor. Virüs, akciğere inerse göğüs ağrısı, ishal görülüyor, nefes darlığı başlıyor. Çoğunda 8 günde bulaşıcılık sona eriyor. Garanti olsun diye 14 güne kadar bekletiliyor..."