Ekmeğimizdeki düşman gluten | Çölyak hastaları hangi besinleri tüketmeli?

Ekmeğe o çok sevdiğimiz süngerimsi yapıyı veren gluten, özellikle Çölyak hastalığı olanları rahatsız ediyor. Ekmeği daha da lezzetli hale getiren gluten, bağırsakları tüketiyor. Çölyak hastalarının makarna ve bulgur yerine patates yemesi öneriliyor.

Ekmeğe o çok sevdiğimiz süngerimsi yapıyı veren gluten, özellikle Çölyak hastalığı olanları rahatsız ediyor. Sindirimi zor olan bu 'yapışkan' madde, bağırsaklara yapışıyor. Bu da sindirimi ağırlaştırarak hazımsızlığa ve şişkinliğe neden oluyor. Uzman Diyetisyen Müge Özyurt Şafak, son dönemde popüler hale gelen glütensiz beslenmeyle ilgili önemli bilgiler paylaşıyor.
KARIN AĞRISI, İSHAL
Çölyak hastalarında glutensiz beslenme büyük önem yaşıyor. Buğday, arpa ve çavdar gibi tahılların içerisinde bulunan bir protein olan gluten, sindirimi zorlaştırıyor ve bağırsak sağlığını bozuyor. Çölyak hastası olan kişiler buğday, arpa ya da çavdarlı bir yiyecek yediklerinde karın ağrısı, ishal, iştahsızlık, kusma ve büyüme geriliği gibi şikayetleri görülüyor. Glutensiz beslenmede buğday, arpa, çavdar ve bunlarla hazırlanan ekmek, makarna ile bulguru yememek gerekiyor.
NE KADAR SAĞLIKLI?
Glutensiz beslenmede B grubu vitaminleri yetesizliği, folik asit ve demir eksikliği ile karşılaşılıyor. Yine tam tahılların diyetten çıkarılması diyet posası, yani lif alımını da azaltmış oluyor. Özetle Çölyak olmayan kişilerin daha sağlıklı olduğu iddiası ile glütensiz beslenmesi kesinlikle önerilmiyor.


MUCİZE BESİNLER
Gluten içermeyen besinler şöyle sıralanıyor:
ORGANİK MISIR: Mısır gluten içermez. Ancak glisemik indeksi yüksek bir yiyecektir. Bu nedenle insülin direnci ve diyabeti olan kişiler tercih etmemelidir.
KİNOA: Kinoayı tıpkı pilav yapar gibi 1'e 1,5 oranında demleme usulü pişirmek gerekir. Haşlayıp suyu dökülmemeli. Aksi halde tüm vitamini suya geçecektir.
PATATES: 1 küçük boy patates yaklaşık 1 dilim ekmek eşdeğerindedir. Potasyum değeri yüksektir. Glisemik indeksi yüksek olduğu için miktarına dikkat ederek soğuk tüketilmelidir.
KARABUĞDAY: Hem karabuğday unu hem de karabuğday glutensiz diyette hayat kurtarır. Bulgura alternatif olarak karabuğdayı sebzeli ve domatesli pişirerek rahatlıkla tüketebilirsiniz.

YARIN: KEMİK DOSTU YİYECEKLER
BESİNLERDEN GELEN ŞİFA - 7 / UZM.DİYETİSYEN MÜGE ÖZYURT ŞAFAK
X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.