Donmuş yumurtayla annelik mümkün

Yumurta dondurma yöntemi, kadınlara ileri yaşlarda da anne olma şansı tanıyor. Bahçeci Tüp Bebek Merkezi'nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Burçak Erzik, bu işlemle ilgili TAKVİM okuyucularını bilgilendiriyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Eylül 2019 Güncelleme 04 Eylül 2019, 07:55
Donmuş yumurtayla annelik mümkün

İÇİNDEKİLER

Yumurta dondurma işleminde en uygun zaman nedir?
Yumurta dondurmayı planlayan kadınlar için tıbbi açıdan en uygun dönem 25-38 yaşları arasıdır. Geç kalınması durumunda annelik şansı hızla azalıyor. Günümüzde pek çok kadın, tıbbi ve sosyal nedenlerle yumurta dondurma işlemine ihtiyaç duyuyor.

Bu işlemi yaptırmak için hangi şartlara sahip olmak gerekiyor?
Türkiye'de yumurta dondurma işlemi, belli koşullar altında gerçekleştiriliyor. Koşulları; kadının bekar olması, yumurta rezervlerinin azalması ya da yumurtalıkların zarar göreceği bir tedavi altında bulunması ve bunun tıbbi raporla kanıtlamak gerekiyor. Sağlıklı bir kadın ile radyoterapi ve kemoterapi tedavisi alan kanser hastalarına uygulanan protokoller farklı.

İşlem özetle nasıl gerçekleşiyor?
Rutin süreçte, adet döngüsünün ikinci gününde yumurtalıklarda belli sayıda foliküller ortaya çıkıyor. Verilen hormonlar, bu folikülleri büyütüyor, 10-12 günlük yumurta stimülasyon süreci yaşanıyor. Ardından yumurtalar toplanıp, donduruluyor. Kanser vakalarında ise süre çok kısıtlı çünkü tanı konduğunda, hemen tedaviye başlamak gerekiyor. Ama yumurtayı dondurmak için kişinin adet döngüsünün başında olması, 10 gün hormon tedavisi uygulanması ve yumurta toplanması şart. Bu süreçte radyoterapi ve kemoterapi verilemiyor.

Kadınların en doğurgan oldukları dönem nedir?
Tıbbi açıdan 25-38 yaşlar arası kadınların en doğurgan oldukları dönemdir. 45-46 yaşından sonra doğurganlık azalıyor. Yumurta dondurmanın ideal yaşı, kadının en doğurgan olduğu dönem.