Güçlü hafızanın sırrı az yemek! Fazla yemek yemek Alzheimer’a davetiye çıkartıyor

Fazla yemek yemek, beyni yoruyor. Büyük porsiyonlar, Alzheimer’a davetiye çıkartıyor! Dr. Michelle Schoffro Cook, “70 yaşından sonra herkes ne yediğine dikkat etsin” diyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Mayıs 2019 Güncelleme 01 Mayıs 2019, 08:46
Güçlü hafızanın sırrı az yemek! Fazla yemek yemek Alzheimer’a davetiye çıkartıyor

İÇİNDEKİLER




Yaşın
ilerlemesiyle birlikte, hastalıklar kapıyı çalıyor. Yapılan araştırmalar tüm dünyada nörolojik hastalıkların giderek arttığını gösteriyor. Alzheimer, Parkinson, demans ve felç, 60 yaşın üzerindeki insanları tehdit ediyor. Peki, kesin tedavisi bile olmayan bu hastalıklardan korunmak için ne yapmak gerekiyor? Geçirdiği beyin felci sonrası yalnızca sağlıklı beslenerek rahatsızlıklarından kurtulan ABD'li Dr. Michelle Schoffro Cook, kendisi gibi hastalara umut oluyor.


Beyni güçlendirmek için mutfakta sağlıklı besinlerin tüketilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Şu bilgileri veriyor: Konu beslenmek ve sevilen yiyecekler olduğunda kimse sınır tanımıyor. Tatlılar ve paketli gıdalar ölçüsüz bir şekilde tüketiliyor. İşte bu durum, en çok beyne zarar veriyor. Yapılan araştırmalar, bilişsel bozulma ve hafıza kaybını önleme için aşırı yeme alışkanlıklarından kurtulmak gerektiğini gösteriyor. Yani beyni korumak için tüketilen besinlerin yanı sıra o besinlerin tüketim miktarı da önem taşıyor. ABD'li bilim adamları, aşırı yemek yemenin hafıza kaybı riskini ikiye katladığını açıklıyor. Buna göre gün içerisinde alınan fazla kalori 70 yaş ve üzerindekilerde zihinsel engelli olma riskini 2 kat artırıyor. Aşırı yeme alışkanlığına sahip olan kişiler, daha çabuk Alzheimer'a yakalanıyor.


TABAKLAR KÜÇÜLSÜN
Sağlıklı bir beyne sahip olmak için gün içerisinde alınan kalorinin azaltılmasına ve tüketilen besinlerin miktarına dikkat edilmesi gerekiyor. İlk olarak tabaktaki porsiyonların küçültülmesini öneriliyor. İnsanlar, tabaklarındaki yemeklerin yaklaşık yüzde 92'sini yiyor. Tabağa alınan miktar azaldığında, bu yüzde 92'lik bölüm de azalıyor. Açık büfe menülerden uzak durulmasını öneren Dr. Cook, asla yalnız yemek yenmemesi gerektiğini söylüyor. Kalori alımının azaltılması, hem beyni hem vücudu etkiliyor. Hafızayı güçlendiren küçük porsiyonlar, zayıflamaya yardımcı oluyor ve bel genişliğini düşürüyor.


HEM LEZZETLİ HEM SAĞLIKLI
İçeriğinde 20'den fazla iltihaplanma karşıtı bileşen olan kereviz, beyin sağlığının olmazsa olmazını oluşturuyor. Uzmanların 'süper yiyecek' olarak adlandırdığı kereviz, hafıza kayıplarını önlüyor. Beyin hücrelerini güçlendiriyor. İltihap söktürücü olan bu vitamin deposu sebze, nörolojik hastalıklardan koruyor.

SÜPER BEYNİN ŞİFRESİ - DR. MİCHELLE SCHOFFRO COOK

HAZIRLAYAN: SİNEM UYSAL


YARIN: BAĞIRSAKLARINA İYİ BAK