Yaşın ilerlemesiyle birlikte, hastalıklar kapıyı çalıyor. Yapılan araştırmalar tüm dünyada nörolojik hastalıkların giderek arttığını gösteriyor.
Alzheimer, Parkinson, demans ve felç, 60 yaşın üzerindeki insanları tehdit ediyor. Peki, kesin tedavisi bile olmayan bu hastalıklardan korunmak için ne yapmak gerekiyor? Geçirdiği beyin felci sonrası yalnızca sağlıklı beslenerek rahatsızlıklarından kurtulan
ABD'li Dr. Michelle Schoffro Cook, kendisi gibi hastalara umut oluyor.
Beyni güçlendirmek için mutfakta sağlıklı besinlerin tüketilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Şu bilgileri veriyor: Konu beslenmek ve sevilen yiyecekler olduğunda kimse sınır tanımıyor. Tatlılar ve paketli gıdalar ölçüsüz bir şekilde tüketiliyor. İşte bu durum, en çok beyne zarar veriyor. Yapılan araştırmalar, bilişsel bozulma ve hafıza kaybını önleme için
aşırı yeme alışkanlıklarından kurtulmak gerektiğini gösteriyor. Yani beyni korumak için tüketilen besinlerin yanı sıra o besinlerin tüketim miktarı da önem taşıyor.
ABD'li bilim adamları, aşırı yemek yemenin hafıza kaybı riskini ikiye katladığını açıklıyor. Buna göre gün içerisinde alınan fazla kalori
70 yaş ve üzerindekilerde zihinsel engelli olma riskini 2 kat artırıyor. Aşırı yeme alışkanlığına sahip olan kişiler,
daha çabuk Alzheimer'a yakalanıyor.
TABAKLAR KÜÇÜLSÜN
Sağlıklı bir beyne sahip olmak için gün içerisinde alınan kalorinin azaltılmasına ve tüketilen besinlerin miktarına dikkat edilmesi gerekiyor. İlk olarak tabaktaki porsiyonların küçültülmesini öneriliyor. İnsanlar, tabaklarındaki yemeklerin yaklaşık yüzde 92'sini yiyor. Tabağa alınan miktar azaldığında, bu yüzde 92'lik bölüm de azalıyor. Açık büfe menülerden uzak durulmasını öneren Dr. Cook, asla yalnız
yemek yenmemesi gerektiğini söylüyor. Kalori alımının azaltılması, hem beyni hem vücudu etkiliyor. Hafızayı güçlendiren küçük porsiyonlar, zayıflamaya yardımcı oluyor ve
bel genişliğini düşürüyor.