Kara şimşek kansere çakar

Kolon kanseri ve basurdan korunmak için mercimek ve kuşkonmazı öneren Prof. Mocan uyardı: Belirtileri aynı olan iki hastalığı birbiriyle karıştırmayın...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 19 Nisan 2015 Güncelleme 07 Mart 2019, 11:15
Kara şimşek kansere çakar

İÇİNDEKİLER

Son safhasında doktora gidilen hastalıklardan hemoroid yani basur, kolon kanserine işaret edebiliyor. Makatta kanama, ağrı ve şişlik gibi belirtileri olan hemoroid hastalarının kolon kanserine karşı daha dikkatli olmaları konusunda uyaran Medical Park Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan şöyle konuştu:

''TEDAVİYİ GECİKTİREBİLİR "

Hemoroidler, aslında anüs ve rektum bölgesindeki şişmiş toplardamarlardır. Hemoroidin ana nedeni, düzensiz beslenmeye bağlı uzun süreli kabızlıktır." Hemoroidin kansere neden olmadığını ancak belirtileri kolon kanserinin belirtisiyle benzer olduğu kanserin geç teşhisine neden olabileceğini söyleyen Prof. Dr. Mocan, hem kolon kanserinden hem de hemoroidden koruyan gıdaları sıraladı:

MERCİMEK:

Folik asitin içeren mercimek, yumurta, domates suyu, ayçekirdeği, barbunya ve kuşkonmaz kolon kanserine karşı korur.

ŞEFTALİ:
Hazmı kolaylaştıran bu meyve basur memelerinin verdiği rahatsızlığı azaltır.

PAPATYA:
Sabahları aç karnına içilen papatya çayı ağrılara iyi gelir.

PIRASA:
Kabızlığı giderir. Bu yüzden basurun düşmanıdır.

SEMİZOTU:

Lapa haline getirilip sorunlu bölgeye tatbik edilirse ağrıyı alır.

KEÇİBOYNUZU:
Devamlı yendiğinde basura ve basur ağrılarına iyi gelir.

MAYDANOZ:

Basur ağrıları için maydanozu kaynatıp bekletin. Sonra pamuk yardımıyla sorunlu bölgeye sürün.

ET YERİNE SEBZE YİYİN
Et ağırlıklı beslenme düzeni yerine meyvesebze ve tam tahıllı yiyeceklerin önemli yer tutacağı bir beslenme programı oluşturun. Bu hem kansere karşı koruma sağlar hem de hemoroidin sıkntılarını ortadan kaldırır. Bol su içmek de kabızlık sorununa iyi gelir. Hemoroidin alevlenmesini sağlayacak bir gerilmenin önüne geçecektir. Bu nedenle mutlaka günde 2-2.5 litre su içilmeli.
Dışarıdan uygulamalar

E vitamini yağı hemoroid tahrişini azaltabilir. Hasta bölgeye pamuklu bir bezle yağı sürün. Ayrıca sıcak suya günde 2 kez 5'er dakika oturun. Bol bol yürüyüş yapın. Sabahları tuvalete çıkamıyorsanız bağırsaklarınız sağlıklı değildir. Bağırsaklarınızı terbiye edin. Sabahları tuvalete gitme alışkanlığı edinin.