Kimler malul sayılır? Malul aylığı nasıl hesaplanır? Maluliyet aylığı neye göre bağlanır?

Kimler malul sayılır? Maluliyet Aylığı nasıl ödenir? Maluliyet aylığı  başvuru dilekçe tarihine göre mi yoksa rapor tarihine göre bağlanır? Malullük aylığı alanlar kontrol muayenesine gitmek zorundalar mı? Vücutta  yer alan kayıplar malul sayılmada toplanır mı?  SSK'lı çalışmakta iken malulen emekli  olan daha sonra yeniden işe girmesi halinde malul aylığı kesilir mi?  Ayrıntılar TAKVİM memurlarda

Giriş Tarihi 13 Nisan 2022, 12:27 Güncelleme 13 Nisan 2022, 12:27
Kimler malul sayılır? Malul aylığı nasıl hesaplanır? Maluliyet aylığı neye göre bağlanır?

İÇİNDEKİLER

Çalışma hayatına girdikten sonra, herhangi bir hastalık veya kaza sonucu çalışma /meslekte kazanma gücünü en az % 60 oranında kaybettiği Kurum Sağlık Kurulunca tespit edilen kişiler malul sayılmaktadır.

Raporlar Nereden Alınacak?
Maluliyete ilişkin Kurum sağlık kurulunca yapılacak değerlendirmeye esas teşkil eden sağlık kurulu raporlarını düzenlemeye, Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucuları yetkilidir. Bunlar Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastaneleri, Devlet Üniversite Hastaneleri, Sağlık Bakanlığı Devlet Hastaneleridir. Sigortalıların bu hastanelere sevki malul oldukları iddiasıyla başvuruda bulundukları, bağlı bulundukları sosyal güvenlik merkezleri veya il müdürlüklerince yapılmaktadır. Kurum Sağlık Kurulları, Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularının sağlık kurullarınca düzenlenecek raporlardaki teşhis ve bu teşhise dayanak teşkil eden belgeleri inceleyerek;

*Çalışma gücü kaybı ve meslekte kazanma gücü kaybı oranlarını,
*Erken yaşlanma halini,
*Vazifelerini yapamayacak şekilde meslekte kazanma gücü kaybını,
*Malullük derecelerini belirlemeye yetkili hekimlerden ve/veya diş hekimlerinden oluşan kurullardır.

Vücutta yer alan kayıplar malul sayılmada toplanır mı?
Sigortalıların çalışma gücü kayıp oranları Kurum sağlık kurulu tarafından Maluliyet Tespit İşlemleri Yönetmeliğinde belirlenen usul ve esaslara göre tespit edilmektedir. Sigortalıların maluliyet tespitlerinde yönetmelik ekinde yer alan hastalık listesi dikkate alınır. Sigortalının sağlık kurulu raporlarında birden fazla hastalık mevcut ise çalışma gücü kaybı oranının değerlendirilmesinde en ağır sekel (kalıcı) bulgu dikkate alınır. Ancak birden fazla hastalığın bir arada olduğu ve tedaviye rağmen çalışma olanağı vermediğine Kurum sağlık kurulunca karar verilenler de malul sayılır.

Malul aylığı nasıl hesaplanır?
Malullük aylığı; 4/b sigortalıları için prim ödeme gün sayısı 9000 günden az olan sigortalılar için 9000 gün üzerinden, 9000 gün ve daha fazla olanlar için ise toplam prim ödeme gün sayısı üzerinden, 4/a sigortalıları için prim ödeme gün sayısı 7200 günden az olan sigortalılar için 7200 gün üzerinden, 7200 gün ve daha fazla olanlar için ise toplam prim ödeme gün sayısı üzerinden 5510 sayılı kanunun 29 uncu madde hükümlerine göre hesaplanmaktadır.

Dilekçe tarihine göre mi ?
5010 sayılı kanunun 27. Maddesine göre malullük aylığı, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamındaki sigortalılar ile (c) bendi kapsamında sigortalı iken görevinden ayrılmış ve daha sonra başka bir sigortalılık haline tabi olarak çalışmamış olanların; Malûl sayılmasına esas tutulan rapor tarihi yazılı istek tarihinden önce ise yazılı istek tarihini, Malûl sayılmasına esas tutulan rapor tarihi yazılı istek tarihinden sonra ise rapor tarihini, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında çalışmakta olanların ise, malûliyetleri sebebiyle görevlerinden ayrıldıkları tarihi, takip eden aybaşından itibaren başlar.

SSK'lı olarak çalışmakta iken malulen emekli olanlar işe girmesi halinde aylığı kesilir mi?
2008 Ekim tarihinden önce ve sonra sigortalı olanlar için: 4 (a)' dan malulen emekli olan sigortalı 4(a)'lı olarak işe girmesi halinde, malullük aylığı kesilmektedir. 5510 sayılı Kanun'un 27 nci maddesi gereği hakkında tüm sigorta kolları uygulanmaktadır.