Geleneksel İslam sanatları destek bekliyor

Türklerin, Orta Asya’dan çeşitli kültürlerle kaynaşarak Anadolu’ya getirdiği ve Beylikler, Selçuklular ve Osmanlılar döneminde her zaman büyük saygı duyularak icra edilmiş tezhib sanatı son günlerde ilgi ve desteği kaybediyor.

Giriş Tarihi 13 Ocak 2014, 00:00 Güncelleme 22 Ağustos 2015, 13:15
Geleneksel İslam sanatları destek bekliyor

İÇİNDEKİLER

Son yıllarda tezhip sanatına verilen desteğin azaldığını belirten Müzehhibe Serra Alkan, tezhibin gelişmesinin, tezhib sanatına yeni adım atanların tezhibe emek verenler tarafından yüreklendirilmesiyle mümkün olacağını belirtti. Alkan, 'Her yeni sanatçı adayı geleneksel sanatları bir nesil daha ileriye aktaracaktır.' diye konuştu.

10 yılı aşkın tezhib sanatı ile uğraştığını belirten Alkan, 'Geleneksel sanatlara merakım, büyük dayım Nusret Çolpan'ın minyatür sanatındaki benzersiz eserlerine hayranlığımla başlamıştır. Kendi kendime çeşitli çalışmalar yapardım. Kuralsız, eğitimsiz bu çalışmaları 2005 yılında kendisine gösterdim. "her işin başı tezhip sanatıdır." diyen Nusret Çolpan'ın beğeni, teşvik ve yönlendirmesiyle 2006 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Prof. Dr. Süheyl Ünver Nakışhanesi'nde tezhip eğitimi almaya başladım. 2012 yılında hocamdan tezhip icazetimi aldım. İÜ. Sürekli eğitim uygulama ve araştırma merkezi bünyesinde çalışmalarıma devam ediyorum' dedi.

'SABIRLI OLUNMALI'
Tezhib sanatına ilgilenmek isteyenlere önerilerde bulunan Alkan; 'İlk başta gerçekten bu kadar ince bir işle uğraşmak istediklerinden emin olmalılar ve tabi ki sonrasında da sabır. Karakter olarak tez canlı olan insanların bile, severek tezhip yapmaya başladığında bir o kadar sakinleştiklerine tanık oldum. Aslında hızlı üretebilmek için bu heyecana da ihtiyacımız var. İkisini de doğru yerlerde kullanmak şart. Tasarım aşamasında atik, sanat icrasında sabırlı ve istikrarlı olunmalı.' diye konuştu.

İÇİNDE "İSTANBUL OLMAYAN" SANAT OLMAZ
Tezhibin yanında minyatür sanatı ile de ilgilendiğini de belirten Serra Alkan, tezhip ve minyatür sanatında sanatçının tarzının çok önemli vurgulayarak, 'Özellikle tezhip çalışmalarımda benim için en önemli vurgu renktir. Eserin içindeki renkleri etkili ve yeri geldiğinde biraz daha pastel tonlarda kullanıp birbirleriyle uyumunu sağlarsak işte o zaman tablo bizimle konuşur. Tezhip eserlerinde her zaman bir konu veya tema aramanız mümkün değildir. Ancak renklerin uyumuyla ortaya çıkan ahenk bir anlam taşır. Minyatür sanatında ise şüphesiz ki İstanbul ve İstanbul tarihli konulardan etkilenmemek mümkün değil ve bu şehirde, tarihin içinde yaşamak çok büyük avantaj.' diye konuştu.