'Mahpeyker' için 'çakma' Topkapı

Kösem Sultan'ın hayatının anlatıldığı 'Mahpeyker'in Topkapı Sarayı'ndaki çekimleri için izin alınamayınca, Tuzla'da Harem Dairesi'nin aynı ölçüde dekoru yapıldı

Giriş Tarihi 24 Eylül 2010, 00:00 Güncelleme 01 Ekim 2010, 11:11
’Mahpeyker’ için ’çakma’ Topkapı

İÇİNDEKİLER

Osmanlı tarihinin en etkili kadınlarından olan ve "Mahpeyker" adıyla da anılan Kösem Sultan'ın hayatının anlatıldığı sinema filmi "Mahpeyker," 15 Ekim'de gösterime gerecek. 4 milyon lira bütçeli filmin çekimleri, Topkapı Sarayı'nda çalışma için izin alınamayınca İstanbul Kurtköy'de bin 500 metrekare alana özel olarak kurulan platoda yapıldı. Tuzla'da Topkapı Sarayı'nın platosu oluşturularak gerçekleştirilen filmde Topkapı Sarayı Harem Dairesi'nin seçilmiş mekânlarını aynı ölçülerde yansıtan dekorlar kullanıldı. Çekimler Haseki Külliyesi, Yeni Cami Hünkar Mahfili ve Sultanahmet Camisi'nde 85 kişilik çekim ekibinin yanı sıra çok sayıda oyuncunun katılımıyla gerçekleştirildi.

İKİ OYUNCU CANLANDIRDI
Osmanlı İmparatorluğu'nun gücüne yaraşan valide sultan imgelerinin en çarpıcı karakteri olan Kösem Sultan'ın kaçınılmaz dönüşümünün hikâyesi olan filmin çekimleri 14 ay önce başladı. Filmin baş karakteri olan Kösem Sultan için iki farklı oyuncu kullanıldı. 1590-1651 arasında yaşayan ve Padişah IV'üncü Murat'ın da annesi Kösem Sultan'ın gençlik dönemini Damla Sönmez canlandırırken olgunluk dönemini ise usta oyuncu Selda Alkor canlandırdı.